Acasă Actualitate Festivalul ciorbei de burtă la Kikinda. Bănățeanca Romana Rista – diplomat culinar,...

Festivalul ciorbei de burtă la Kikinda. Bănățeanca Romana Rista – diplomat culinar, în juriul concursului de gătit șkembici

DISTRIBUIȚI

Gurmanzi, iubitori de tradiții culinare, rețete vechi autentice și voie bună, sunt așteptați sâmbătă, 15 octombrie, la Kikinda, în Banatul sârbesc, la Șkembe Fest – Sărbătoarea Schimbelei. 

Sărbătoarea Schimbeli este la cea de a treia ediție și este prima dată când Banatul are un reprezentat în juriu, invitata de onoare fiind bănățeanca Romana Rista – diplomat culinar, specialist în identitate de patrimoniu culinar.

În competiția culinară regională de gătit mâncăruri tradiționale din burtă de vită vor concura 15 echipe din mai multe regiuni și localități din Serbia, precum Belgrad, Niș, Zrenianin, Zenta, Loznica, Kikinda. 

Șkembici (Schimbeaua) este o mâncare tradițională bănățeană sârbească, cu influențe orientale și austro-ungare adaptată gustului local, care se gătește în unele zone din Banatul sârbesc într-un mod specific. 

Se prepară din burtă de vită sau vițel, multă ceapă și condimente, fiind fiartă îndelung la foc lent. Chiar dacă se prepară din puține ingrediente, ele trebuie să fie alese cu atenție ca să fie de calitate pentru un gust desăvârșit: burta de vită, multă ceapă, ardei și boia de ardei dulce și iute preparată în casă, precum și condimente. 

Spre deosebire de ciorba românească de burtă, culoarea preparatului sârbesc este la final una roșiatică, ca focul, dată de boiaua de ardei, care are rol și de liant, și de gust. Depinde de preferințele fiecăruia cât de multă boia adaugă sau cât de iute e boiaua. 

Șkembici se servește cu pâine de casă din făină albă și adeseori are alături murături mixte, Turșija. Uneori, sârbii servesc Șkembici în stil modern, în pâine – așa cum noi servim ciorba de fasole cu ciolan, tot în pâine. 

Înainte de a servi acest fel de mâncare, în Serbia se bea un păhărel de rachiu, iar după, bere sau un vin local. Desigur, există o anume tehnică de pregătire a burții de vită care necesită multă experiență și talent, fiecare având propriul secret în preparare. 

Burta se ține în bait cu oțet și mirodenii, iar înainte exista un ritual special, minuțios și complex de curățare care necesită cunoștințe temeinice și experiență. Șkembici are o și o componenta culturală, rituală, păstrează amprenta unor comunități, adună oamenii laolaltă în jurul ei pentru socializare, păstrând tradiția vie peste generații.

„Am început în 2020, în primul an de pandemie, să organizez acest eveniment, dorind să adun cât mai multă lume în jurul acestui fel de mâncare bănațean, iubit de mulți, dar și contestat, dar care simt că devine popular. Pentru că nu există cale de mijloc, ori iubești Șkembici, ori nu. Așa suntem și noi, poporul sârb, direct și iubitor de tradiții nealterate pe care vrem să le transmitem mai departe generațiilor. Șkembici înseamnă mult mai mult decât un fel de mâncare, este cultură, socializare și tradiția care trece granițele. A fost un crez al meu ca și creator și inițiator al acestei sărbători- competiție, să trecem granițele, iar anul acesta, grație implicării prietenei noastre, invitat special– Romana Rista, diplomat culinar, mica noastră sărbătoare devine cunoscută și în Banatul românesc, și în România”, a declarat Milorad Șibul, organizatorul Șkembe Fest.

Se gătește în aer liber într-un cadru relaxat pe malul Iazului Vechi. Banii din urma vânzărilor porțiilor de mâncare vor fi donați unei cauze umanitare pentru o organizație medicală locală. 

La eveniment sunt așteptăm cât mai mulți români, Kikinda fiind la o aruncatură de băț, de aproximativ o ora de condus de la Timișoara și de la Arad.

„Cred cu tărie și viziunea mea este că bucătăria est-europeană va deveni în următorii cinci ani un pol de atenție despre care se va vorbi la nivel mondial, suntem tot mai multe voci cu răsunet. În 2020 am afirmat că România se reiventează culinar și că vom vorbi mai des despre o redefinire a tradiționalului, și iată că astăzi asistăm deja, în contextul geo-politic, la redefinirea bucătăriilor locale și regionale. Misiunea mea este de un deceniu să arăt că rețetele regionale pe care le punem pe masă făcând Rai din ce avem sunt cele care arată tuturor cât de bogați cultural suntem și câtă diversitate există în bucătăria noastră est-europeană, care nu este mai prejos față de cea din Vest, mult mai promovată. Sărbătoarea Schimbelei este un bun moment pentru acest schimb cultural-culinar, ciorba de burtă, țușlamaua, gulașul, păpricașul, mâncarea de fasole cu afumătură, sarmalele și ciorba de pește fiind mâncăruri tradiționale pe care le putem disputa regional”, a spus Romana Rista, diplomat culinar și specialist în patrimoniu și identitate culinară, membru de onoare al juriului Șkembe Fest. 

Și sârbii sunt surprinsi că noi avem ciorbă de burtă albă, dreasă cu smântână și ou, cum și noi suntem poate surprinși că ciorba sau tocana de burtă sârbească, ungurească și slovacă are multă paprika, deci e roșie. 

Programul pentru public începe de la ora 10.00 și se încheie la ora 14, ora locală, cu premierea echipelor câștigătoare de către juriul internațional. 

Desigur că vor fi degustări și standuri cu mâncăruri și băuturi locale. Publicul va putea achiziționa preparate tradiționale locale, gătite la foc în aer liber.

Comentarii

comentarii