Acasă Actualitate Festivalul Educației din Timiș 2022 – o sărbătoare a comunității, la Timișoara

Festivalul Educației din Timiș 2022 – o sărbătoare a comunității, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Luni 30 mai, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, rector prof. univ. dr. Cosmin Popescu, a început Festivalul Educației din Timiș 2022, care se va desfășura și la Muzeul Satului Bănățean și la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan” Timișoara.

Ampla manifestare este organizată de Inspectoratul Școlar Județean Timiș, împreună cu USAMVB și mai multe instituții ale statului și organizații ale societății civile.

Prof. Nadia Baloteanu, inspector pentru educație permanentă, în cadrul ISJ Timiș, a explicat: ”Aceasta este o manifestare gândită pentru a crea o coeziune în comunitate în așa fel încât modelele de bune practici identificate în cele cinci zile să poată fi aplicate apoi în școli.

Toată organizarea este un efort de echipă din tot județul Timiș. La apelul nostru s-au alăturat atât instituții ale statului, cât și ONG-uri, părinți, studenți etc.”.

Luni 30 mai, în prima zi, elevii de la toate școlile din Timiș au venit la USAMVB unde a avut loc loc Târgul ofertelor liceelor timișene, un eveniment care încununează ani de consiliere în carieră realizată de profesori. Prezentarea ofertelor educaționale este o acțiune de marketing educațional al liceelor. Aici au venit elevi din toate școlile gimnaziale să vadă care sunt ofertele, să li se răspundă la întrebări și să poată să opteze pentru viitorul lor.

Cea de-a doua zi a Festivalului Educației din Timiș este marți 31 mai. Activitatea se desfășoară tot la USAMVB unde are loc Târgul ofertelor universitare. Sunt invitați elevii de la licee, să vină să afle informații de la standurile universităților și facultăților de profil. Se anunță o zi la fel de plină pentru elevi cu multe surprize.

”Miercuri 1 iunie, de Ziua copilului, am gândit o manifestare uriașă. Eu sunt foarte fericită că la apelul nostru a răspuns întreaga comunitate. Îi invităm pe toți – copii, părinți bunici – pe 1 iunie, la Muzeul Satului Bănățean, începând cu ora 10.00. Țin să precizez că totul este gratuit. Noi nu percepem taxe pe nimic din ce se va întâmpla acolo”, spune prof. Nadia Baloteeanu.

Vor fi peste 120 de ateliere, oferite de instituțiile și organizațiile din Timișoara. Este vorba de ISU, Serviciul de Ambulanță Timiș, IPJ, ONG-uri cu rol în educație, dintre care amintim pe Salvați Copiii și United Way România, vin părinți și studenți care țin tot felul de ateliere. Totul se întâmplă în regim de voluntariat.

De asemenea, vor fi 6 ore de momente artistice, demonstrații sportive, tir cu arcul, gimnastică împreună cu Maria Olaru, campioana noastră olimpică, va fi un flashmob cu o clasă de balet etc. Acestea sunt câteva dintre activitățile care vor avea loc pe 1 iunie, la Muzeul Satului Bănățean.

”Ziua de 2 iunie este dedicată adulților. De ce? Eu cred că educația este un sistem rotund și este foarte important să punem umărul toți, adulții implicați în viața și dezvoltarea copilului. Pe de altă parte, și ei au nevoie de sprijin, fiindcă și starea lor de bine a fost afectată de pandemie. Nimeni nu s-a născut învățat, iar eu promovez învățarea pe parcursul vieții”, spune prof. Baloteanu.

Așadar ziua a treia este dedicată atelierelor pentru părinți și profesori. Gazdele vor fi profesorii de la Centrul Școlar pentru Educație Inclusivă Constantin Pufan Timișoara – o instituție de învățământ specială integrată care este una dintre cele mai frumoase școli din Timiș. Atelierele vor fi susținute de formatori acreditați.

Festivalul se va încheia pe 3 iunie cu o mare conferință TeamEdu, un eveniment de bune practici.

”Pe scenă se vor urca profesori care au mișcat ceva la firul ierbii fără să aștepte un ordin de ministru sau un buget care să facă ceva. Vor fi prezenți și reprezentanți ai instituțiilor și ONG-urilor partenere, care vor veni cu modele de bune practici, pe care vom încerca să le transferăm în școli”, a mai spus prof. Nadia Baloteanu, inspector pentru educație permanentă.

Programul Festivalului Educației din Timiș

 

  1. 30 mai 2022 – Târgul ofertelor educaționale al liceelor timișene.

Locul desfășurării: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului

  1. 05.2022 – Târgul ofertei universitare

Locul desfășurării: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului

  1. 06.2022 – Copil în țara minunilor – zi dedicată tuturor copiilor din județ; Locul desfășurării: Muzeul Satului Timișoara.
  2. 06.2022 – Atelierele TeamEdu* pentru cadre didactice și părinți

Locul desfășurării: Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan” Timișoara

  1. 06.2022 – Conferința TeamEdu* – conferință de bune practici, în timpul căreia vorbitori vor fi colegi profesori care aduc, zi de zi, în școli, schimbarea la firul ierbii. Locul desfășurării: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului.

Comentarii

comentarii