Acasă Actualitate Festivalul gulașului, la Timișoara: gust, tradiție și solidaritate în familia Kolping Banat

Festivalul gulașului, la Timișoara: gust, tradiție și solidaritate în familia Kolping Banat

DISTRIBUIȚI

Timișoara a găzduit sâmbătă, 14 iunie, o nouă ediție a Festivalului gulașului, organizat de Familia Kolping Millenium Timișoara la Casa Calfelor. Evenimentul a reunit familii Kolping din județele Timiș și Caraș-Severin, dar și o familie invitată din Serbia, care au gătit și au socializat în spiritul valorilor comunitare și al tradiției culinare central-europene.

Au participat familiile Kolping din Liebling, Sânandrei, Dumbrăvița, Chișineu Criș, Cenad, Otelec, Csalad, Kolping Millenium și Kolping Sfânta Marie, fiecare pregătind câte un ceaun de gulaș, supus apoi jurizării și premierii.

Pregătirile au început de dimineață, de la ora 9:00, când s-au aprins focurile sub cele nouă ceaune. Legumele au fost curățate, condimentele alese cu grijă, iar carnea pregătită pentru fierbere. După câteva ore de gătit, la ora 12:30, participanții s-au așezat la masă pentru a degusta preparatele, într-o atmosferă binecuvântată de o slujbă scurtă oficiată de un preot catolic.

„Azi a venit rândul să organizăm Festivalul gulașului, pe lângă celelalte evenimente Kolping, cum sunt festivalul clătitelor, concursurile de fotbal sau șah și alte manifestări culturale. Așa ne organizăm, socializăm și ne cunoaștem mai bine”, a declarat Petru Vasian, membru în Comitetul de Conducere Kolping Banat. Tradiția festivalului presupune ca în fiecare an, o altă filială Kolping să preia organizarea evenimentului.

Printre bucătarii care au demonstrat măiestrie în arta preparării gulașului s-a numărat și chef Toth Ludovic, din partea Familiei Kolping Liebling. El a dezvăluit câteva dintre secretele unui gulaș reușit: „Secretul gulașului este să fiarbă încet, cam patru ore, pentru ca aromele să se întrepătrundă. Pentru ca carnea să devină mai fragedă, se poate adăuga o lingură de bicarbonat de sodiu.”

Preparatul său a combinat carne de porc, untură, ceapă, sos de roșii, plante aromatice, condimente precum cimbru și chimen, găluște și cartofi, lăsând loc și altor variațiuni în funcție de legumele alese.

Kolping România, organizatorul general al evenimentului, este o asociație social-catolică cu o tradiție de peste 150 de ani, reunind 77 de asociații locale și peste 2400 de membri la nivel național. Misiunea Kolping este de a construi o societate bazată pe valorile creștine, promovând educația, solidaritatea, voluntariatul și dezvoltarea comunitară.

„Noi ducem mai departe tradiția Asociației Calfelor Catolice, având ca imbold idealurile fondatorului nostru. Suntem o rețea de solidaritate și oferim oportunități pentru formare și dezvoltare comunitară”, transmit reprezentanții Kolping România.

Festivalul gulașului rămâne nu doar o sărbătoare a gustului, ci și o manifestare a spiritului de comuniune care caracterizează de decenii familia Kolping.

Comentarii

comentarii