Acasă Cultura Festivalul Impuls învie Piața Traian din Timișoara prin artă stradală, circ contemporan,...

Festivalul Impuls învie Piața Traian din Timișoara prin artă stradală, circ contemporan, muzică balcanică și patru călătorii fascinante prin Timișoara

DISTRIBUIȚI

Institutul Francez din Timișoara, în parteneriat cu Le Plus Petit Cirque du Monde, Beta, Unfold Motion, Cetățean de Traian și Școala de Circ, prin Centrul de Proiecte, organizează între 27 septembrie și 1 octombrie un festival complex de artă stradală, cu reprezentanții de circ contemporan, teatru, trasee prin oraș văzute prin ochii a patru personalități feminine marcante pentru istoria Timișoarei, ateliere de circ și dans contemporan, dar și un concert extraordinar al formației Barcelona Gipsy Balkan Orchestra. În cadrul Programului cultural prin care Timișoara a obținut titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2023, Institutul Francez din Timișoara găzduiește încă din 2018 festivalul de artă stradală, muzică și artele circului, Impuls.

Continuând traseul de manifestări culturale care vor avea loc în 2023, odată cu onorarea titulaturii Timișoarei în calitate de Capitală Europeană a Culturii, Festivalul Impuls aduce în acest an, în Piața Traian din Timișoara, o serie de acte culturale, în colaborare cu operatori culturali francezi și români, implicați în procesul de transformare a Timișoarei într-un centru al culturii și al integrării culturale a minorităților.  Încă de la crearea sa, festivalul Impuls s-a străduit șă aducă artele stradale, circul și muzica în spații publice și periferiile orașului pentru a oferi unui public adesea vulnerabil acces la cultură.

Dacă în 2019 Festivalul Impuls a adus în prim plan spectacole de acrobație și dans cu artiști din Franța, Germania și România, precum și două seri de jazz manouche cu formația franco-iraniană Manushan și un recital extraordinar de muzică lăutărească, Taraf de Caliu, în acest an, Festivalul Impuls propune o serie complexă de manifestări culturale diverse, care să implice atât comunitatea din Piața Traian, dar și cetățeni din toate zonele orașului Timișoara, pentru a se bucura împreună de circ contemporan, teatru-manifest, arhitectură, dans contemporan, ateliere de circ și muzică.

“Anul acesta, festivalul Impuls se va desfășura în Piața Traian din cartierul Fabric, dar și prin intermediul itinerariilor a patru femei emblematice ale orașului, care ne vor purta să le descoperim secretul Timișoarei. De la crearea sa în 2018, festivalul Impuls se străduiește să promoveze artele stradale, circul și muzica în spațiile publice și periferice ale orașului pentru a le conferi o aură culturală. Alegerea cartierului Fabric este în concordanță cu acest obiectiv și ne permite să oferim unui public adesea vulnerabil accesul local la cultură. Acest festival este o oportunitate de a-i implica în procesul de capitală culturală europeană și de a lărgi audiența. Este, de asemenea, o oportunitate de a promova arhitectura excepțională a acestui cartier și de a sensibiliza locuitorii cu privire la patrimoniul istoric magnific al cartierului lor. Pentru ediția din 2022 a Festivalului Impuls, l-am invitat pe Elefterios Kechagioglou, fondatorul Le Plus Petite Cirque du Monde, care va orchestra (împreună cu bienala timișoreană de arhitectură Beta și cu parteneri locali precum Școala de Circ din Timișoara, condusă de Imre Nagy, Teatrul Basca, Asociația Cetățean de Traian și compania de dans contemporan Unfold Motion), un festival asemănător celui pe care l-a creat în Elefsina, Grecia, care este și capitală europeană a culturii în 2023. Acest proiect comun între două capitale europene ale culturii în 2023 este rezultatul unei cooperări încrucișate între institutele franceze din Atena și Timișoara, Comitetul Elefsina 2023 și Centrul de proiecte pentru Timișoara 2023. Pentru a ne ajuta să descoperim cartierul Fabric, dar și povești de viață, amintiri din copilărie înrădăcinate în oraș și pentru a împărtăși experiențe neobișnuite și fascinante, am invitat patru femei din Timișoara, fiecare iconică și emblematică în propriul domeniu, să cerceteze cartierul și amintirile lor prin patru trasee pe care publicul este invitat să le însoțească. Festivalul se va încheia în stil și muzică pe 1 octombrie, cu un concert în Piața Traian al celebrului grup european Barcelona Gipsy Balkan Orchestra. Acest proiect de cooperare inițiat de Institutul Francez din Timișoara și de Centrul de Proiecte al Primăriei pentru Timișoara 2023 va consolida legăturile istorice bogate și fructuoase cu orașul și instituțiile sale culturale.” Tilla Rudel, Directoarea Institutului Francez din România la Timișoara

Programul Festivalului Impuls va începe luni, 26 septembrie, cu atelierele de circ propuse de Școala de Circ. Continuăm marți, 27 septembrie, cu o plimbare alături de Sorina Jecza, directoarea Fundației Jecza, învățând să ascultăm poveștile orașului privit prin ochii unei femei puternic active în sectorul artelor vizuale timișorene. În după-amiaza aceleiași zile va avea loc un performance în zona parcului Jecza, alături de dansatorii companiei de dans contemporan Unfold Motion și artiștii de circ contemporan ai companiei Le Plus Petit Cirque du Monde, act cultural la care publicul este invitat să participe. Programul festivalului va continua în ziua de miercuri, 28 septembrie, alături de Luciana Friedmann, președinta Comunității Evreilor din Timişoara, cu un parcurs ce va începe în Piața Traian. În ziua de joi, traseul va continua alături de scriitoarea Adriana Babeți care ne va povesti despre meserii uitate în Timișoara, urmând ca acest traseu performativ să se încheie la centrul cultural Faber. Ziua de vineri va fi dedicată arhitecturii și lucrului cu arhitecți timișoreni, traseul festivalului continuând cu reprezentanți ai Beta, co-organizatori alături de Ordinul Arhitecților din România, fililala Timiș, a bienalei timișorene de arhitectură din Timișoara.

“Spectacolele de arte performative (dans contemporan, circ și muzică) în spații deschise dezvăluie cel mai bun mod de exprimare și de eliberare a emoțiilor, fiind în același timp și un instrument puternic de coeziune socială, de asumare colectivă, de legătură între generații și, în cele din urmă, de convivialite. Din 2017, Impuls transformă spațiile publice periferice ale Timișoarei în spoturi culturale, experimentând noi conexiuni între urbanism, arhitectură și artele spectacolului. Programul face ca spațiile publice să fie incluzive și combate etichetarea socială prin promovarea unor spectacole care ating și implică toate tipurile de utilizatori, de la elevi la grupuri marginalizate și persoane cu dizabilități, cu expertiza de profesioniști precum Le Plus Petit Cirque du Monde (Franța).” Eleftérios Kechagioglou, coordonator  Le Plus Petit Cirque du Monde (Franța)

Ziua de sâmbătă este dedicată în special activităților de artă stradală, cu un eveniment public care va începe la 12:00 cu ateliere de circ contemporan, urmate de un spectacol de teatru activist marca Basca și un concert extraordinar al formației barceloneze de muzică balkan-fusion, de la klezmer la jazz manouche și muzică țigănească: Barcelona Gipsy balKan Orchestra.

 

Comentarii

comentarii