Acasă Cultura Festivalul internațional de film documentar fARAD revine la Arad și se extinde, la...

Festivalul internațional de film documentar fARAD revine la Arad și se extinde, la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Festivalul internațional de film documentar fARAD revine, la Arad, între 7-11 septembrie 2022, pentru a noua ediție, dedicată documentarului de investigație.

Festivalul se extinde, în acest an, și la Timișoara, cu două proiecții speciale, organizate în parteneriat cu Institutul Francez din Timișoara.

“Documentarul de investigație, notează Dimitris Kerkinos, directorul artistic al fARAD, este un sub-gen specific al documentarului, care se revendică de la etosul și metodele jurnalismului de investigație, aplecându-se mai ales asupra unor tematici sociale și politice, bazându-se pe interviuri și cercetări de arhivă laborioase și susținut de pasionata dedicație a realizatorului pentru subiectul vizat, documentarul de investigație aduce la lumină informații pe care autoritățile și discursul oficial încearcă să le ascundă.

El abordează, totodată, subiecte istorice sau culturale, dar și povești personale, acaparând spectatorul prin incorporarea unor formule narative captivante împrumutate de la thrillerele de ficțiune sau romanele polițiste – o tendință în creștere în ultima vreme.

Într-un moment în care mass media este manipulată deopotrivă de politicieni fără scrupule și de lăcomia marilor corporații, documentarul de investigație poate juca un rol tot mai important, mai ales în sprijinirea calității democrațiilor noastre, aducând în atenție adevăruri inconfortabile și provocând sau hrănind dialogul pe subiecte socio-politice.

Tributul adus în acest an la fARAD documentarului de investigație dorește să marcheze importanța în creștere a genului, scoțând în evidență teme fierbinți abordate, dar și formule narative și propunerile estetice îndrăznețe.”

 

Comentarii

comentarii