Acasă Eveniment Festivalul Părădăicilor de la Macea

Festivalul Părădăicilor de la Macea

DISTRIBUIȚI

Festivalul părădăicilor de la Macea a atras câteva sute de persoane în curtea castelului din localitate. Măcenii s-au întrecut pe ei înşişi: au expus părădăici din soiurile cele mai gustoase şi au preparat bulionul tradiţional, sau, cum îi spun ei, „zama de părădaică”, după o reţetă specială, chiar în faţa vizitatorilor şi au încins ceaunele şi grătarele, transformând evenimentul într-o adevărată serbare câmpenească. Ei speră ca, prin tradiţia lor de peste 40 de ani de cultivare a părădăicilor, să atragă la Macea turiştii străini, dornici de produse naturale extrem de gustoase, cum nu le găseşti în nici un supermarket. Au venit şi producători de produse tradiţionale din alte zone ale judeţului, expunând tradiţionalul salam de Nădlac, plăcinta de Turnu şi chiar ţuică şi vişinată specifice unor localităţi arădene. Comuna Macea a exportat vestitele părădăici, dar, în ultimii ani, localnicii nu s-au putut adapta unei adevărate economii capitaliste. Însă, un investitor privat a accesat fonduri europene, a construit o hală de depozitare şi pe bani europeni încearcă să trimită din nou părădaica de Macea la export în Europa. Producătorii de tomate din Macea au mai primit o veste bună, extrem de importantă pentru ei: rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, le-a spus celor prezenţi la festival că în baza unui program de cercetare academică dintre România şi Ungaria, vor fi cercetate soiurile de roşii.

Se va face o secvenţiere pentru genele din soiurile de roşii, pentru a găsi varietatea cea mai adaptată pentru condiţiile ecologice de umiditate, temperatură, reacţii ale solului din vestul României, astfel încât să intre în producţie fructul care întruneşte calităţile organoleptice şi de conţinut în glucide pentru utilizarea roşiilor ca aliment de bază în nutriţia omului. Aşa că, în urma unor cercetări ştiinţifice, măcenii vor avea ocazia să cultive cele mai gustoase tomate din România şi să-i cucerească din nou pe europeni, aşa cum o făceau în urmă cu 20 de ani, cu produsele lor ecologice. Ioan Mercea, primarul comunei Macea s-a arătat extrem de încântat de festivalul părădăicilor şi prin transformarea părădăicii într-un brand local, este sigur că la Macea, viaţa va fi mai bună. Pentru anul viitor, organizatorii anunţă deja surprize speciale, cum ar fi o adevărată bătaie cu părădăici pe străzile din Macea, la fel ca într-o altă localitate din Spania, unde există un festival tradiţional al tomatelor.

Comentarii

comentarii