Acasă Actualitate Fetiţele din clasele a VI-a – VII-a vor fi vaccinate cu prima...

Fetiţele din clasele a VI-a – VII-a vor fi vaccinate cu prima doză de vaccin antiHPV

DISTRIBUIȚI

Din 23 noiembrie
“În acţiune sunt implicaţi medicii de familie din satele unde nu există medic şcolar”, a declarat dr. Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş.
Campania de vaccinare anti-HPV demarează în data de 23 noiembrie. În prima etapă, 23 – 30 noiembrie, fetiţele din clasele a VI-a şi a VII-a vor fi vaccinate cu prima doză de vaccin, urmând ca în lunile ianuarie şi mai 2010 să le fie administrate a doua şi a treia doză. Data în care se face vaccinul este anunţată cu cateva zile înainte, iar copiii îşi vor anunţa părinţii. Fetiţele vor fi vaccinate de către medicul şcolar sau, după caz, de către medicul de familie care are în arondare şcoala respectivă. Înainte de vaccinare, fiecare elevă va fi evaluată de către medicul vaccinator, iar ulterior administrării injecţiei va fi supravegheată timp de 15 minute. “În acţiune sunt implicaţi medicii de familie din satele unde nu există medic şcolar”, a declarat dr. Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş.
 
Unii părinţi mai au nevoie de informare

Deşi unii directori de şcoli din Timişoara susţin că părinţii nu sunt interesaţi să îşi vaccineze fetiţele, un sondaj de opinie realizat arată că 52% dintre cei care şi-au exprimat o decizie de acţiune sunt de acord ca fiica lor să primească acest vaccin;
 90% dintre părinţii intervievaţi consideră că acest vaccin trebuie să fie oferit gratuit în cadrul programului naţional de imunizare, iar 24% dintre părinţii au răspuns că au nevoie de mai multe informaţii pentru a lua o decizie. Prin urmare,
Ministerul Sănătăţii a decis continuarea programului de vaccinare anti-HPV împotriva cancerului de col uterin. Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, pe un grup ţintă de 1.044 părinţi cu fete care sunt eleve în clasele a VI-a şi a VII-a. Amintim că vaccinarea nu este obligatorie, dar este ferm recomandată de către autorităţile medicale naţionale şi internaţionale, pentru că este foarte utilă, eficientă şi sigură. “Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă. Cancerul de col uterin este un tip de cancer care poate fi tratat dacă este depistat la timp şi care, iată, poate fi şi prevenit, scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Recomandăm tuturor părinţilor care încă nu şi-au format o opinie şi au neclarităţi să consulte sursele medicale recunoscute şi să ia o decizie informată pentru sănătatea fiicelor lor”, a spus dr. Cristian-Anton Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

40.000 de românce au diagnosticul cancer de col uterin

Statisticile demonstrează că vaccinarea adolescentelor împotriva HPV şi screening-ul periodic, prin testul Babeş-Papanicolau, pot preveni 94% din cazurile de cancer de col uterin. În fiecare an, peste 40.000 de românce au diagnosticul cancer de col uterin. La peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate anual, se înregistrează peste 2.000 de decese din cauza acestui tip de cancer. “Imunizarea anti-HPV este o şansă la viaţă, pe care o acordăm fiicelor noastre şi pentru că şi părinţii au înţeles importanţa acestei acţiuni, am decis reluarea campaniei de vaccinare”, a  precizat Anton Irimie. Părinţii se pot informa pe site-ul:  www.informarehpv.ro, intrebari@informarehpv.ro, cât şi la numărul de telefon gratuit 0-800-800-008 sau consultând materialele de informare disponibile în şcoli sau direct de la medicii vaccinatori şi cei de medicină şcolară, în cadrul şedinţelor cu părinţii.

Comentarii

comentarii