Acasă Sănătate Fibrilația atrială poate provoca un accident vascular cerebral

Fibrilația atrială poate provoca un accident vascular cerebral

DISTRIBUIȚI

Sute de timișoreni și-au testat gratuit sănătatea inimii în Parcul Rozelor

Campania Parcurile Inimilor Fericite la Timisoara

Peste 400 de timișoreni au fost prezenți la punctul de informare al campaniei „Parcurile Inimilor Fericite” care s-a desfășurat în Parcul Rozelor între 14 și 19 octombrie. Aici au avut posibilitatea să-și verifice sănătatea inimii și să afle informații despre fibrilația atrială, una dintre cele mai frecvente tulburări de ritm cardiac din România.

Dintre aceștia, 4% au fost identificați cu fibrilație atrială, în timp ce aproape 60% au prezentat risc de a dezvolta afecțiuni cardiace, conform testelor efectuate. Campania națională iniţiată de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor a debutat la Cluj-Napoca pe 7 octombrie, a continuat în Timișoara, urmând să ajungă la București pe 24 octombrie. La punctul de informare pentru depistarea precoce a fibrilației atriale, timișorenii au beneficiat din partea medicilor cardiologi de evaluări gratuite ale riscului cardiovascular, precum electrocardiograma, măsurarea tensiunii arteriale şi a pulsului. Cele câteva zeci de persoane depistate cu fibrilație atrială au fost îndrumate către medicul de familie pentru un control amănunțit.

Fibrilația atrială poate provoca un accident vascular cerebral

În România, peste 200.000 de români suferă de fibrilație atrială, cu precădere persoanele în vârstă. Este o afecțiune de multe ori fără simptome evidente, trecând neobservată de către pacient. Nediagnosticată la timp și netratată, poate conduce la accident vascular cerebral, o afecțiune medicală majoră cu urmări grave și uneori chiar fatale. “De la alimentația sănătoasă la controlul medical periodic, toate au nevoie de continuitate. Susținerea oricărui proiect trebuie să fie asigurată pe termen lung. Trebuie să informăm pacienții, să-i facem să conștientizeze ceea ce este bine pentru ei, iar asta ține și de comunitatea locală. Noi trebuie să le facilitam alegerea căii sănătoase. Iar asta este o problemă reală, pentru că vorbim despre mâncare sănătoasă, dar fructele și legumele sunt mai scumpe decât majoritatea alimentelor cu grăsimi, care mai sun și sățioase. Vorbim despre mișcare, dar până nu demult era sport extrem să mergi cu bicicleta prin Timișoara, acum e din ce in ce mai bine. Știm că fumatul face rău, dar în continuare fumatul în spații publice se practică”, a explicat Prof. Dr. Dan Gaiță de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara. “Acţiunea demarată de noi are ca obiectiv protejarea sănătăţii românilor prin informare şi acces la servicii medicale eficiente. Sperăm să putem trage un semnal de alarmă atât în rândul populaţiei pentru a se prezenta la medic, precum şi în rândul autorităţilor pentru a promova fibrilaţia atrială drept prioritate în strategia naţională de sănătate”, a declarat Vasile Barbu, Președinte al Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.
„Prin frecventarea medicului de familie se reușește o prevenție mult mai utilă pentru bolnav și mult mai economică pentru spitale. Bolnavul, mergând la medicul de familie, este imediat îndrumat în funcție de simptomatologie și investigațiile recomandate de acesta. Un bolnav care are amețeală, dureri de cap, stare generală proastă, poate fi suspect de accident vascular cerebral. În aceste condiții, medicul de familie este extrem de important pentru că îndruma bolnavul exact acolo unde trebuie”, a declarat Prof. Dr. Horia Vermeșan din cadrul Direcției de Sănătate Publică Timiș. La nivel european, se apreciază că aproximativ 6 milioane de persoane suferă de această afecţiune tăcută, iar anual aproape 3 milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați de accident vascular cerebral cauzat de fibrilația atrială. Cercetările arată că fibrilaţia atrială se asociază cu un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta un accident vascular cerebral. Totodată, accidentele vasculare cerebrale la pacienţii cu fibrilaţie atrială cresc cu 70% riscul de mortalitate, prelungesc cu 20% spitalizarea şi reduc cu 40% rata de recuperare.

Campania „Parcurilor Inimilor Fericite”

„Parcurile Inimilor Fericite” este o campanie de informare și educare inițiată de Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, în parteneriat cu Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română de Cardiologie și Societatea Română de Neurologie, cu sprijinul Brystol-Myers Squibb, Pfizer, Bayer și Boehringer-Ingelheim. Direcția de Sănătate Publică Timiș este partener local al evenimentului.

Comentarii

comentarii