Acasă Cultura Filarmonica „Banatul” merge cu Vivaldi, la un nou concert vocal-simfonic, la Domul...

Filarmonica „Banatul” merge cu Vivaldi, la un nou concert vocal-simfonic, la Domul Catolic

DISTRIBUIȚI

Filarmonica „Banatul” din Timişoara organizează un nou concert vocal-simfonic, vineri 13 octombrie, de la ora 20, la Domul Romano-Catolic, în cadrul Timorgelfest 2017.

Programul este alcătuit din Suita pentru orgă şi orchestră de coarde în sol major de Ottorino Respighi, Introduzione et Gloria pentru solişti cor şi orchestră de Antonio Vivaldi şi de acelaşi autor — „Magnificat” pentru solişi, cor, orgă şi orchestră.

Concertmaestru, Mircea Tătaru, a explicat că, astfel, cu mai mulţi ani în urmă lucrările celebre ale lui Respighi erau destul de des programate pe scena Capitol. Este vorba despre Fântânile Romei, Pinii din Roma, Serbările romane, Păsările şi pe vremea când exista o orchestră de cameră foarte activă, şi Arii şi dansuri vechi. Respighi s-a născut la 9 iulie 1879, la Bologna, într-o familie muzicală. De mic a studiat vioara şi viola cu profesori vestiţi pe acea vreme. În 1900 îl găsim la Teatrul Imperial din Petersburg ca şeful partidei de violă. Acolo a studiat 5 luni cu celebrul compozitor Nikolai Rimski-Korsakov. Unele însemnări scriu că pe când efectua turnee de concerte în Germania a luat câteva lecţii de compoziţie şi cu Max Bruch. În 1913 este numit profesor de compoziţie la Academia Santa Cecilia din Roma. 6 ani mai târziu se căsătoreşte cu Elsa Olivieri-Sangiacomo, o fostă elevă, care, după 18 ani de la moartea soţului,  se hotărăşte să-şi publice cartea — Ottorino Respighi, o sursă extraordinară de amintiri biografice. A apărut în traducere şi la noi în 1982, la Editura Muzicală. Spunea autoarea că pe lângă multe talente — excelent muzician, violonist, violist, pianist, şi cine mai ştie câte altele, avea şi manii ciudate precum aceea să poarte pe chip masca lui Beethoven, la care nu voia să renunţe. Într-adevăr, dacă-i priveşti fotografia, cu mici retuşuri ai putea spune că sunt fraţi.

Solistul invitat al concertului pentru lucrările cu orgă va fi Domenico Severin.

De multe ori Vivaldi compunea pentru lucrările sale corale câte o introducere care de regulă era un motet, lucrare de factură polifonică pe mai multe voci. Pentru Gloria a compus patru variante pentru solist vocal solo cu acompaniament. A treia variantă, pe care o vom asculta, este formată din două arii cu recitativ central. Gloria a fost compusă pe vremea când era în slujbă la Pio Ospedale della Pietá, unde a format un cor foarte bine pregătit.

Magnificat a avut mai multe versiuni, prima fiind compusă pentru corul de fete de la acelaşi spital, care oferea cămin copiilor orfani. Mai este versiunea din 1720, scrisă pentru corul Cardinalului Ottoboni revizuită pentru cor mixt, şi ultima în care aduce revizuiri în multe părţi ale lucrării. Era în anul 1739.

Soliştii vocali sunt sopranele Maria Virginia Oniţa şi Alina Todea, tenorul Daniel Zah şi basul Lucian Oniţa. Îşi dă concursul corul „Ion Românu” pregătit de maestrul Iosif Todea. Dririjor va fi maestrul Alejandro Sandler – a conchis Mircea Tătaru.

 

 

Comentarii

comentarii