Acasă Cultura Filmul „Periferic” redeschide „Timişoara – Mica Vienă”

Filmul „Periferic” redeschide „Timişoara – Mica Vienă”

DISTRIBUIȚI
Proiectul cultural „Timişoara – Mica Vienă”, care în anii trecuţi a adus numeroase manifestări culturale în Piaţa Unirii din Timişoara, se reia duminică, 8 mai. Deschiderea din acest an va oferi timişorenilor interesaţi o proiecţie de film.

 Duminică, 8 mai, de la ora 21.30, în zona scenei care va fi din nou amplasată în Piaţa Unirii, va avea loc proiecţia filmului Periferic, în regia lui Bogdan George Apetri, după un scenariu de Tudor Voican şi Bogdan George Apetri. Coproducţie România-Austria, drama de 87 de minute a obţinut numeroase premii internaţionale: la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, International Competition – 2010 -Premiu în afara competiţiei oficiale Boccalino d’Oro – Premio della Critica Indipendente presente al 63e Festival Internazionale del Film Locarno – Premiul pentru cea mai bună interpretare (Ana Ularu); la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia, International Competition – 2010 – Premiul Special al Juriului; Menţiunea specială a juriului ecumenic; Premiul Fipresci; la Festivalul Internaţional de Film de la Salonic, Grecia – 2010 – Premiul pentru Cel mai bun Film Golden Alexander; Premiul pentru cea mai bună actriţă (Ana Ularu); Premiul Asociaţiei Criticilor de Film Greceşti; la Festivalul Internaţional de Film Viennale, Austria – 2010 – Premiul Fipresci. 
 
După o povestire de Ioana Uricaru şi Cristian Mungiu
 
Filmul este conturat după o povestire de Ioana Uricaru şi Cristian Mungiu, iar din distribuţie fac parte: Ana Ularu, Andi Vasluianu, Mimi Brănescu, Ioana Flora şi Timotei Duma. "Eliberată din închisoare pentru 24 de ore, Matilda nu mai vrea să se întoarcă şi plănuieşte să fugă din ţară. Până la sfârşitul zilei, însă, ea trebuie să-şi privească-n faţă trecutul tulbure. Îşi vizitează familia pe care a părăsit-o cu mult timp în urmă. Andrei, fratele de care s-a îndepărtat, nu prea vrea să o ajute, iar soţia acestuia ar alunga-o de-a dreptul. Dar Matilda nu vrea să renunţe, iar după declanşarea conflictului, scad nu doar şansele de a primi vreun ajutor, ci şi de a se împăca cu familia ei. Matilda trebuie apoi sa-l întâlnească pe Paul, un proxenet care e şi tatăl singurului ei copil. Ea nu vrea sa plece fără banii de care are nevoie pentru călătorie, iar el nu vrea sa îi dea ceea ce-i datorează – până când negocierile dintre ei sfârşesc într-un mod neaşteptat. Matilda e hotărâtă să ia cu ea copilul abandonat, decizie care va schimba tot. În final Matilda îl întâlneşte pe Toma, fiul ei. Îi promite un viitor mai bun, însă înainte de a porni la drum, în cautarea unei noi vieţi, ei trebuie să se reapropie şi să uite trecutul. E o ultimă decizie pe care trebuie să o ia împreună – sau nu", descriu filmul, pe scurt, realizatorii acestuia.   
 

Comentarii

comentarii