Acasă Economic Finanţări de 20 milioane de euro prin Programul de Cooperare Transfrontalieră PHARE...

Finanţări de 20 milioane de euro prin Programul de Cooperare Transfrontalieră PHARE România – Ungaria 2004 – 2006

DISTRIBUIȚI

Programele de Cooperare Transfrontalieră sunt un instrument de susţinere şi promovare a cooperării statelor în zonele de graniţă, având scopul de a promova buna vecinătate şi stabilitate prin finanţarea de proiecte ce vor aduce beneficii concrete regiunilor şi comunităţilor de ambele părţi ale frontierei.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului din România a gestionat Programul de Cooperare Transfrontalieră PHARE România – Ungaria 2004 – 2006 în calitate de Agenţie de Implementare şi Autoritate Contractantă, BRECO Oradea având rolul de structură cu atribuţii delegate pentru implementarea şi monitorizarea proiectelor. Obiectivului general al Programului a fost de a strânge contactele dintre populaţia, comunităţile şi actorii economici din zona de graniţă, în vederea creării unei baze solide pentru dezvoltarea economică şi socială echilibrată a întregii zone, cu beneficii atât pentru România, cât şi pentru Ungaria.
Dintre rezultatele celor două axe prioritare prevăzute de Program, care au fost finanţate prin scheme de grant, putem aminti câteva dintre realizări: Măsura 1.1: Îmbunătăţirea infrastructurii transfrontaliere de transport – au fost construite sau reabilitate drumuri în lungime de 23 de km; Măsura 1.2: Înlăturarea unor ameninţări comune din partea factorilor de mediu, în vederea protecţiei mediului şi prevenirii inundaţiilor – au fost construiţi sau reabilitaţi 920 de m de reţele de canalizare şi 4 staţii de epurare; Măsura 2.1: Dezvoltarea infrastructurii de afaceri şi a serviciilor comune pentru afaceri – au fost construiţi sau reabilitaţi 2728 mp infrastructură de afaceri; Măsura 2.2: Sprijinirea cooperării dintre întreprinderi – au fost implicate în acţiuni de cooperare 2174 IMM-uri; Măsura 2.4: Promovarea cooperării în domeniul Cercetării, Dezvoltării şi a Tehnologiei şi în domeniul dezvoltării resurselor umane, prin 8 proiecte de cercetare comune; Măsura 2.3: Încurajarea cooperării dintre instituţii şi comunităţi prin 70 de proiecte mici de tipul  people to people.
În total, la nivel de Program, au fost implicaţi în acţiuni comune, un număr de 37.578 de participanţi, în 596 de evenimente comune, de tipul festivaluri, conferinţe, instruiri, tabere de copii şi tineret, târguri şi expoziţii, evenimente culturale şi sportive etc. Au fost realizate 469 de materiale publicate de genul, manuale, pagini web, broşuri, afişe, ghiduri, cataloage, filme, studii, ziare, CD/DVD, hărţi. De la începutul perioadei de implementare a acestui Program şi până în prezent au fost contractate şi implementate un număr de 133 de proiecte. Valoarea finanţării disponibile a fost de 20 milioane de euro, din care 15 milioane provenind din fonduri europene şi 5 milioane reprezentând contribuţia statului român.

Comentarii

comentarii