Acasă Actualitate Finanțare asigurată pentru reabilitarea Podului de Fier din Lugoj

Finanțare asigurată pentru reabilitarea Podului de Fier din Lugoj

DISTRIBUIȚI

Primarul interimar al municipiului Lugoj, Bogdan Blidariu, a semnat, astăzi, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în prezența ministrului Adrian-Ioan Veștea, contractul pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare a Podului de Fier, din municipiu. Finanțarea pentru reabilitarea Podului de Fier este realizată prin Programul Național de Investiții – Anghel Saligny, lansat de Guvernul României, iar  semnarea contractului de finanțare asigură existența integrală a resurselor financiare necesare pentru execuția tuturor lucrărilor prevăzute în proiect.

Valoarea totală a proiectului este de 15.854.654,90 de lei,  din care 15.153.149,90 de lei sunt asigurați de Guvern, iar contribuția  Municipiul Lugoj  din bugetul local este de 701.505 lei. Demersurile pentru obținerea acestei finanțări au început cu intabularea Podului de Fier și a celor patru Vămi în Cartea Funciară, iar în 5 noiembrie 2021  municipalitatea lugojeană a depus cererea de finanțare, care a fost aprobată anul trecut, în luna septembrie. Ulterior s-a emis certificatul de urbanism (în februarie 2022) și s-a semnat contractul de proiectare privind întocmirea Documentației de avizare a lucrărilor de investiții – DALI (martie 2022), în baza cărora au fost întocmite documentațiile pentru avizare și obținute avizele de la instituțiile abilitate.

Tot în primăvara anului 2022 s-a întocmit Studiul Geotehnic și Expertiza Tehnică, documentația tehnico-economică fiind aprobată de Consiliul Local în 29 iulie 2022. După ce Direcția Județeană pentru Cultură Timiș a propus și reabilitarea Vămilor în cadrul aceluiași proiect, Documentația de avizare a lucrărilor de investiții a fost actualizată și reaprobată de Consiliul Local Lugoj prin HCL nr. 60/13 martie 2023. În 9 august 2023  s-a obținut noul aviz din partea Direcției Județene pentru Cultură Timiș, iar în urma reactualizării indicatorilor tehnico-economici, rezultați din forma finală a proiectului tehnic, Consiliul Local Lugoj a aprobat, în 30 august 2023, hotărârea cu valoarea totală a proiectului.

Reprezentanții Primăriei Lugoj au anunțat că săptămâna viitoare va fi lansată procedura de achiziție publică în vederea contractării lucrărilor de reabilitare (procedură care va dura maxim 60 de zile), iar lucrările de reabilitare sunt prognozate să înceapă în prima parte a anului viitor și vor dura 6 luni, cu o perioadă de 2 luni în care traficul pe pod va fi restricționat.

Comentarii

comentarii