Acasă Economic Firma care a reabilitat Pasajul Jiul, anchetată în România și Austria pentru...

Firma care a reabilitat Pasajul Jiul, anchetată în România și Austria pentru corupție

DISTRIBUIȚI

 Ancheta celebră a DNA legată de spaga pentru reabilitarea căii ferate Bucureşti-Constanţa, lucrare ce şi-a dublat preţul iniţial ajungând la aproape 1,3 miliarde de euro, provoacă scandal naţional în Austria, potrivit România TV. Procurorii au descoperit şocaţi… KORRUPTION. Firme locale celebre s-au înţeles să fraudeze licitaţiile de şosele şi căi ferate timp de peste 6 ani. Printre firmele acuzate, presa austriacă menţionează Swietelsky şi Porr, ce derulează proiecte majore în infrastructura noastră.

În vreme ce la noi, în epicentru s-au aflat demnitarii acuzaţi ca un luat mită, precum Sebastian Vlădescu, Cristian Boureanu sau Ionuţ Costea, în Austria perchezitiile efectuate iniţial în aprilie, la sedii ale firmei de construcţii Swietelsky, au dus la evoluţii spectaculoase. Site-ul Nachrichten.at scrie că zilele trecute procurorii anticorupţie au descins la cartierele generale ale unor alte concerne mari, precum Porr sau Habau, la subsidiare ale acestora şi la reşedinţele unor manageri. Datele găsite au provocat stupoare, presa austriacă vorbind despre înţelegeri ilegale pentru umflarea preţurilor la licitaţii publice, stabilirea unui ţintar al câştigătorilor şi apoi subcontractarea unor lucrări de la un grup la altul.

Este vorba de lucrări la autostrăzi precum Sudautobahn sau la linia de tren Koralm-Bahnstrecke, prejudiciul doar în aceasta fază depăşind 100 de milioane de euro. Deşi pare infim în raport cu ce s-a întîmplat la noi, opinia publică austriacă este şocată.

“Acuzaţiile care plutesc în spaţiul public sunt extrem de grave. Toate faptele trebuie puse rapid pe masa instituţiilor. Aceste practici trebuie stopate imediat”, declară ministrul austriac al transporturilor.

În România, firme precum Porr dar mai ales Swietelesky sunt implicate în proiecte mari, ultima fiind antreprenor general la CFR pe lucrări în derulare, dar având ambiţia de a câştiga şi licitaţii viitoare. Swietelesky este unul dintre ofertanţi la reabilitarea căii ferate Braşov-Sighişoara, valoarea toturor loturilor scoase la licitaţie depăşind cifra de, atenţie, 1,3 miliarde de euro. Iar Austria este una dintre ţările ai cărei ambasadori sunt în nucleul dur al diplomaţilor ce vorbesc neîncetat şi uneori justificat despre corupţia din România.

Subsidiara din România a holdingului austriac Porr, Porr Construct SRL, a fost suspectată că ar fi câştigat în 2012 două proiecte în valoare de 48 de milioane de lei, finanţate din fonduri europene, pe baza unor falsuri. La sfârşitul lui 2015, DNA a clasat cauzele pe motive de interpretare: falsurile, dacă ar fi existat, au fost folosite doar pentru adjudecarea unei licitaţii, dar nu şi pentru accesarea fondurilor europene, întrucât nu firma era beneficiara banilor UE, ci autoritatea care îi oferise contractele.

 În iulie şi noiembrie 2015, DNA Timişoara a clasat dosarele în care austriecii de la Porr Construct SRL erau acuzaţi de fraudarea fondurilor europene, apreciind că fapta nu există, iar eventualele infracţiuni ar fi de competenţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara.

Porr Construct a derulat contracte pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de apă din Sânnicolau Mare şi Timişoara Nord, în cadrul unor investiţii UE de 119 milioane de euro. Firma este cea care a derulat proiectul de reabilitare al Pasajului Jiul, un contract de 17,69 milioane lei fără TVA semnat cu Primăria Timișoara.

Comentarii

comentarii