Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timiș a organizat al optulea seminar sub egida Prefecturii Timiș, marți, 28 mai. Evenimentul, desfășurat împreună cu Direcția Regională Vamală Timișoara, a avut tema „Actualizări în legislația vamală și tehnologii moderne: AES RO, NCTS RO, e-Transport, e-sigiliu și noutăți în domeniul produselor accizabile”.
Florica Chiriță, președintele CCIAT, a spus că aceste seminare de informare sunt foarte importante și s-a constatat că de la an la an au tot mai mare impact în rândul investitorilor. Astfel ei pot evita anumite sancțiuni de la instituții de control venind la aceste seminare de informare, fiindcă vor ști ce au de făcut și vor evita amenzile. De asemenea, în 24 mai va mai fi un seminar pe e-factura și în 29 pe e-transport unde sunt invitați antreprenorii să participe.
“Noi ne-am gândit să organizăm și cursuri pentru a forma agentul economic și a-l informa cu exactitate despre noutățile din domenii. Ne bucurăm că aceste seminarii le putem desfășura și au mare succes, iar prezența oamenilor de afacere este tot mai extinsă, iar interesul lor crește pentru a se pune la punct cu noutățile din domeniile în care activează. Asta este menirea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș să informeze și să formeze pe oamenii de afaceri”, a spus Florica Chiriță.
Două dintre obiective principale ale CCIAT sunt promovarea produselor autohtone și stimularea exportului spre țările extracomunitare.
“Vrem ca Timișul să fie primul județ care să aibă balanță pozitivă în exportul produselor”, a concluzionat Chiriță.
Gabriel Moldovan, director executiv al Direcției Regionale Vamale Timișoara, a mulțumit CCIAT pentru eforturile pe care le face pentru stimularea schimburilor comerciale ale genților economici cu țări terțe din afara Uniunii Europene.
Acestea duc la creștere și diversitatea activităților economice care este supusă vămuirii. Un obiectiv al modernizării este creșterea gradului de digitalizare a vămii. A fost implementat sistemul automatizat de export și ai sistemul automatizat de tranzit. În următoarea perioadă vor începe testările pentru sistemul automatizat de import mult mai complex și mult mai greu care va duce la ridicarea gradului de digitalizare a activității vamale. Astfel, acum declarația vamală nu se mai tipărește, ci se semnează electronic. Documentele care se solicită se pot transmite tot electronic.
“Încurajăm mediul economic să utilizeze cât mai mult aceste proceduri simplificate pentru a ușura activitatea vamală și reprezintă un avantaj major pentru ei. Astfel Încercăm să realizăm un echilibru între controalele vamale și facilitarea unui comerț legitim”, este mesajul lui Gabriel Moldovan.