Acasă Actualitate Floriile 2021 – în condiții de pandemie COVID19, la Timișoara

Floriile 2021 – în condiții de pandemie COVID19, la Timișoara

392
DISTRIBUIȚI

Din cauza pandemiei de COVID19, au fost interzise procesiunile de Florii, când în alți ani, mii de timișoreni uniți în cinci zone din oraș, cu steaguri și cu flori de salcie în mâini veneau și se reunea în fața Catedralei Mitropolitane din Piața Victoriei.

În data de 25 aprilie, Sărbătoarea Floriilor marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim şi are loc în duminica dinaintea Învierii Mântuitorului, în 2 mai 2021.

Acest moment este singurul din viaţa pământească a Domnului Hristos în care a acceptat să fie aclamat ca împărat, deşi nu purta nici hlamidă împărătească de purpură, nici coroană de aur pe cap şi nu avea nici pază de oşti pământeşti – explică părintele Ilie Cleopa, în vol. Predici la Praznice Împărăteşti 1996.

Duminica Floriilor, ziua intrării Domnului Hristos în Ierusalim, coboară cu pace peste creştini, după ce Sâmbăta lui Lazăr i-a adus în împăcare cu strămoşii de dincolo de neguri.

Este ultima duminică din Postul Paştilor, după care va urma Săptămâna Patimilor Domnului, fiecare zi, până vineri, având loc deniile de seară.

Duminica Floriilor aminteşte de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, călare pe asină, primit ca un  împărat, cu ramuri de finic aruncate de oameni în cale-I. Este zi cu dezlegare la peşte şi la vin, pentru cei care ţin postul.

În popor se spune că în ziua Floriilor femeile dau de pomană plăcinte de post şi duc la biserică ramuri de salcie care după ce sunt sfinţite se aduc acasă şi se aşează la icoane. Pe vreme rea, peste an, se aprind câteva frunte din aceste salcii şi se potolesc furtunile şi stihiile naturii.

Bătrânele satelor se încingeau cu salcia ca să nu le mai doară spatele, iar câteva nuieluşe aplicate simbolic pe spatele copiilor le aduceau sănătate şi înţelepciune celor mici.

Anul acesta, slujbele organizate cu ocazia sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile)  se vor desfăşura cu respectarea regulilor sanitare în vigoare.

Patriarhia Române a informat că, duminică de la ora 8,30 se va oficia slujba de binecuvântare a ramurilor de salcie şi finic. Ulterior, aceste ramuri, împreună cu iconiţe şi pacheţele cu anafură, vor fi împărţite credincioşilor prezenţi la “Baldachinul Sfinţilor”.

Dacă vremea fi nefavorabilă, Sfânta Liturghie arhierească va fi oficiată în interiorul bisericilor cu participarea unui număr redus de credincioşi, respectându-se toate regulile sanitare în vigoare.

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc, duminică, în condiţiile stării de alertă, Floriile, zi care aminteşte de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţimi de oameni cu ramuri de finic.

 

Comentarii

comentarii