Acasă Actualitate Focar de pestă porcină africană și într-o gospodărie din Lenauheim

Focar de pestă porcină africană și într-o gospodărie din Lenauheim

DISTRIBUIȚI
foto arhivă

Marți, 6 decembrie, autoritățile au confirmat existența unui focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din Lenauheim. Probele au fost prelevate vineri, 2 decembrie, iar acum au venit și rezultatele de la București. Alți doi porci din aceeași gospodărie vor fi omorâți pentru a reduce riscul de transmite a bolii.

„In data de 02.12.2022 a fost prelevat un set de organe de la un porc domestic mort provenit   dintr-o exploatație nonprofesională din localitatea Lenauheim, județul Timiș și a fost trimis la  pentru confirmare și identificare a virusului pestei porcine africane  la Institutul de  Diagnostic și Sănătate Animală București și în urma analizelor efectuate a fost eliberat buletinul de analiză  nr. 17446/05.12.2022 cu rezultat pozitiv,  fiind  confirmată Pesta Porcină Africană”, transmit reprezentanții DSVSA Timiș.

Marți a fost convocată și o ședința a Comitetului Local de Combatere a Bolilor, în urma căreia s-a votat hotărârea care stabilește măsurile de protecție, inclusiv zonele de protecție și supraveghere din jurul focarului. Acestea sunt pe o rază de 3, respectiv 10 kilometri în jurul focarului de pestă porcină africană și includ:

  • Zona de protecție(0-3 km) – localitatea LENAUHEI,;
  • Zona de supraveghere(3-10 km) – localitățile IECEA MARE, IECEA MICĂ, UIHEI, ȘANDRA, BULGĂRUȘ, GOTTLOB și GRABAȚ, toate din Timiș, dar și ferme comerciale: SC SMITHFIELD ROMANIA-FERMA – BILED, SC SMITHFIELD ROMANIA – IECEA MARE, SC SMITHFIELD ROMANIA – BULGĂRUȘ, SC SMITHFIELD ROMANIA – JIMBOLIA-2, SC SMITHFIELD ROMANIA – JIMBOLIA-, SC PROD SUIN SRL – IECEA MARE

„ DSVSA Timiș va lua toate măsurile care se impun în conformitate cu actele normative în vigoare, a Procedurilor și a Manualului Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană și solicită sprijinul  cetăţenilor pentru respectarea măsurilor  de prevenire și combatere care sunt impuse de autorități în teritoriu, având în vedere consecinţele economice grave produsă de această boală. Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină”, mai transmit reprezentanții DSVSA Timiș.

Comentarii

comentarii