Acasă Actualitate Focarul de Covid-19 de la Făget se extinde. Autoritățile au închis biserica...

Focarul de Covid-19 de la Făget se extinde. Autoritățile au închis biserica penticostală dar nu și brutăria enoriașului de la care au pornit infecțiile

DISTRIBUIȚI

Covid-19 iar autoritățile nu iau măsurile necesare. Oamenii trăiesc în permanență cu teama că se pot infecta atunci când merg la piață sau la magazin, iar cei prevăzători au început să iasă din case doar atunci când este absolut necesar.

Făgetul a devenit noul focar de Covid-19 din Timis, fiind depistate pozitiv mai multe persoane care au participat la evenimentul religios organizat de Biserica Penticostală “Efrata”. Cel puțin 10 persoane au fost infectate de un bărbat în vârsta de 57 de ani, patronul brutăriei Brevi Pan din oraș, care avea simptomele infectării cu noul coronavirus, dar nu s-a prezentat la spital pentru test și internare.

Infecția s-ar fi transmis în timpul procesiunii religioase, care s-a desfășurat în aer liber, însă credincioșii nu au respectat distanțarea socială. Luni, 20 iulie, în zona Făget numărul infectaților a ajuns la 15 cazuri, dat autoritățile fac doar un simulacru de anchetă epidemiologică. Așa se face că Biserica Penticostală “Efrata” a fost închisă timp de două săptămâni, (la inițiativa pastorului Alin Nemeș) dar brutăria lui Brezovan (pacientul zero) continuă să funcționeze.

La fel și frizeria fiului lui Emil Boldea, o altă victimă a coronavirusului, enoriaș al aceleiași biserici din Făget.

Primarul din Făget, Marcel Avram, ne-a spus că biserica a fost închisă două săptămâni, după descoperirea acelui caz de Covid19, dar de brutărie nu știe dacă a fost închisă sau nu. Decizia aparține numai DSP Timiș.

”Inspectorii fac ancheta epidemiologică, constată dacă au fost sau nu cazuri în brutărie și decid. Din propria inițiativă, conducătorii bisericii au închis locașul două săptămâni. Asta știu. Cât despre brutărie numai DSP decide. Ce vreau să mai spun este că primăria are echipe care ajută persoanele în izolare, care au înțeles că trebuie să colaboreze cu medicii și cu autoritățile locale nu numai în interesul lor, ci și a întregii comunități. Noi îi ajutăm cu tot ce putem, dar cetățenii vizați trebuie să  rămână în izolare. Oamenii de la această biserică se simt hăituiți, dar le-am spus că ei trebuie să colaboreze cu DSP, fiindcă este o anchetă epidemiologică, nimic grav. Nimeni nu îi pedepsește, ci trebuie să se afle exact persoanele care au fost în contact unele cu altele și cu cei infectați pentru a nu se răspândi coronavirusul. Astfel, să se decidă clar cine trebuie să rămână izolat”

DSP Timiș a transmis că nu a dispus închiderea brutăriei, fiindcă proprietarul nu a intrat în contact cu angajații. Dacă aceasta a fost închisă, s-a datorat numai la inițiativa patronilor. ”Nu s-a dispus închiderea niciunei unități de procesare a pâinii în Făget. Nu s-a impus acest fapt. Anchetele epidemiologice sunt în desfășurare și la biserică și la brutărie. La final vom face o informare publică”, susține DSP Timiș.

Prin urmare, cei din Făget continuă să cumpere pâine de la o brutărie al cărei patron are coronavirus dar le-a declarat celor de la DSP că nu a călcat prin firmă, că doar nu era să-și închisă sursa de venit. La cât de creduli sunt inspectorii care fac (pseudo)anchete epidemiologice, creșterea numărului de cazuri de infectare cu Covid-19 nu ar trebui să mai mire pe nimeni.

Declarațiile DSP și articolele din presa locală sunt contrazise într-un comunicat de presă de conducerea Bisericii Penticostale ”Efrata”. ”Bărbatul de 56 de ani, membrul al comunității noastre, decedat marți a murit în urma unui infarct, și nu a participat la botezul amintit în știrea falsă și totodată nu a mai participat la nici o slujbă a bisericii de cel puțin 14 zile. Ceilalți bărbați amintiți în știrea falsă nu sunt la terapie intensivă, nu au întrat în contact unul cu celălalt și nici nu au participat la slujbe. Iar în timpul slujbelor religioase din biserică, s-au respectat cu strictețe toate măsurile impuse de autorități. Nu există nici o anchetă a DSP-ului în curs de care noi să știm”, se precizează în comunicatul din 16 iulie.

Tot joi, 16 iulie, în timp ce numărul de infectări era în creștere, mai mulți enoriași ai Bisericii Penticostale ”Efrata” au participat la înmormântarea lui Emil Boldea, bărbatul de 56 de ani, care a fost confirmat cu coronavirus. Înmormântarea s-a desfășurat fără respectarea unei minime distanțări sociale și fără măști.

Nu este prima dată când membri bisericilor protestante din zona Făget nu respectă legile. În luna martie, în plină stare de urgență, un pastor penticostal a fost amendat de Poliția Locală din Făget, în baza Ordonanţei Militare, după ce a organizat o slujbă religioasă la care au participat aproximativ 40 de enoriaşi. Poliţiştii s-au sesizat din oficiu, după ce au aflat că la Biserica Penticostală din localitatea Bethausen se desfăşura o slujbă religioasă la care participau aproximativ 40 de enoriaşi.

Comentarii

comentarii