Acasă Actualitate Fondurile pentru Programul Casa Verde scad tot mai mult, în Timiş

Fondurile pentru Programul Casa Verde scad tot mai mult, în Timiş

DISTRIBUIȚI

Energie solară     13%, energie eoliană, 16,8%, energie hidro, sub 10MW, 4,4%, biomasă, 64,4%, energie geotermală, 1,4% – acestea sunt procentele de energie neconvenţională la care trebuie să se ajungă, în următorii ani, în ţara noastră.
Se pune problema ca România să valorifice, până în anul 2020, circa două treimi din potenţialul total de resurse regenerabile de care dispune.

457 de dosare de la timişeni

Unul dintre cele mai de succes programe în acest sens îl reprezintă Casa Verde, privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire.
Conform Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Timiş, dacă în luna iulie fondurile totale erau de 3.439.507 de lei, la sfârşitul lunii octombrie au mai rămas disponibili 407.168 de lei. “ Valoarea totală solicitată cumulată de la începutul derulării rogramului este de 3.032.338 lei. Până la data de 29 octombrie 2010, agenţia a preluat 457 de dosare. Acţiunea va continua până la epuizarea fondurilor alocate judeţului Timiş”, a spus Alina Căluşeru, directorul APM Timiş. Din totalul cererilor de finanţare au fost aprobate 71 de dosare, celelalte solicitări urmând a fi onorate pe măsura validării de către Administraţia Fondului pentru Mediu Bucureşti.

Preţul la cărbune şi petrol devine tot mai mare

Semnarea contractelor şi preluarea dosarelor în cadrul Programului "Casa Verde" se realizează zilnic, la APM Timiş (Timişoara, B-dul Liviu Rebreanu, nr. 18-18A), după următorul program: de luni până joi, între orele 9-16 şi vineri, între orele 9-12. Programul „Casa Verde” contribuie la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice utilizate pentru încălzire şi obţinere de apă caldă menajeră. Conform cercetărilor, sursele tradiţionale de energie din surse fosile – cărbune şi petrol – se epuizează treptat. Mai grav, se preconizează o creştere tot mai mare a preţului energiei, prin eliminarea subvenţiilor la cărbune, creşterea costurilor limitării gazelor cu efect de seră şi prin creşterea preţurilor surselor fosile pe piaţă. Pe de altă parte, costul producţiei energiei din surse regenerabile va scădea. Unul dintre motive este reducerea costurilor producţiei de echipamente. Pentru România, ţinta prevăzută de Directiva Comisiei Economice nr. 28 din 2009 este de 24%, la nivelul anului 2020, ca pondere a energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie, reprezentând o creştere de 6,2% faţă de anul de referinţă 2005. Valoarea de referinţa pentru 2005 este de 17.8%.

 

Comentarii

comentarii