Acasă Special Fortul Jilava

Fortul Jilava

DISTRIBUIȚI

srsPericulos de aproape de locul in care imi voi petrece sarbatorile de iarna si chiar in intervalul de timp in care, sub escorta, primesc sfanta impartasanie, Fortul Jilava strica. El isi asteapta, nerabdator fiind, recunoasterea trecutului pentru a deveni un mesager al prezentului. Exact in urma cu douazeci si cinci de ani, in curtea sa interioara, chiar la intrarea in Fort, se aflau sute de tineri batuti, ca vai de ei, plini de sange si disperati. Isi asteptau supliciul si, poate, condamnarea la moarte. Ce este, in definitiv, acest Fort Jilava? Este el un loc blestemat?
Carol I a construit o centura de aparare in jurul capitalei, alcatuita in optsprezece forturi, care erau depozite de munitii si baterii de artilerie care, atentie, comunicau intre ele prin tuneluri subterane. Asadar, forturile sunt monumente de arhitectura si importante vestigii istorice.
Cu exceptie Fortului treisprezece. Jilava. Acesta are o istorie aparte. O istorie dramatica si, nu de putine ori, ironica. Mai intai, Ion Antonescu a transformat-o, dupa ce a inabusit, in sange, rascoala din 1907, in loc de detentie pentru sutele de tarani arestati. Multi nu s-au mai intors din acest Fort treisprezece. Apoi, insusi maresalul a sfarsit aici. A fost executat in Valea Piersicilor, din imediata vecinatate. Din nefericire si doamna Antonescu s-a aflat in supliciu la Fortul Jilava. S-a transformat intr-o baie de sange legionara. Apoi, intr-o noapte a cutitelor lungi, intr-o alta baie de sange, la capatul macelaririi varfurilor politiei si Prefecturii bucurestene. De catre legionari. Dupa care s-au intors din nou legionarii in Fortul Jilava pentru a-si tari lanturile de fix douazeci si cinci de kilograme bucata.
Istoria apoteotica a Fortului Jilava abia urmeaza. Cand mii si mii de oameni din elita Romaniei, amestecati cu asasini, cu criminali feroci, ajung si sfarsesc aici. Oameni politici, demnitari, intelectuali si, in primul rand, ingrozitor de multi preoti. De toate confesiunile.
Nu exista nicio inscriptie pe care sa fi fost trecut numele revolutionarilor adusi aici in 22 decembrie 1989. Desi, statistica exista. Nu exista placi comemorative care sa consemneze miile de drame petrecute aici. Nu este consemnat nici macar numele vreunui tortionar din sutele de tortionari si dintre care, inca, niciunul nu a fost pedepsit. Doar pe un zid, chiar langa intrare, in dreapta, cineva a scrijelit urmatoarele cuvinte: ”Daca vrei sa traiesti, baga paie sub haine”!
Fortul Jilava, Fortul treisprezece isi asteapta inca, tacut si inspaimantator, recunoasterea istorica.

SURSA: CorectNews.com

Comentarii

comentarii