Acasă Actualitate Fostul depozit de praf de puşcă din bastionul Timișoarei așteaptă restaurarea

Fostul depozit de praf de puşcă din bastionul Timișoarei așteaptă restaurarea

DISTRIBUIȚI
Vechea clădire aflată pe Calea Alexandru Ioan Cuza, vizavi de Parcul Botanic, lăsată de izbeliște de mulți ani, urmează să fie restaurată. Municipalitatea așteaptă finalizare proiectului tehnic, pentru a scoate la licitație lucrările.  Rămăşiţa din zidul de fortificaţie care a înconjurat cetatea Timişoarei până în 1892 va găzdui în viitor o galerie de artă, dar va avea și alte spații conexe. În plan este și amenajarea unei cafenele cu terasă. 
 
“Bucata acea rămasă din fostul bastion al Timişoarei, chiar dacă nu este cunoscută de multă lume, are o istorie bogată în spate, fiind un spaţiu preferat de artiştii timişoreni care au creat aici încă din anii 70. Noi dorim să onorăm această tradiţie. Acest spaţiu va fi transformat în galerie de artă, dar va avea şi alte funcţiuni conexe, gen cafenea, pentru a creşte atractivitatea acesteia. Vom amenaja şi spaţiul verde din jur. Totodată, pregătim şi un PUZ, pentru că acesta este pasul următor pentru sistematizarea din punct de vedere urbanistic a întregii zone Popa Şapcă-Uituz-Calea Alexandru Ioan Cuza. Asta înseamnă construirea de străzi noi, amenajarea de spaţii verzi, de noi locuri de parcare”, a spus Bogdan Marta, purtătorul de cuvânt al Primăriei Timișoara. 
Acest fragment de zid făcea parte Bastionul Elisabeta, care înconjura Poarta Vienei, a fost construit pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, după 1735. După defortificare, au mai rămas câteva fragmente ce amintesc de vechiul zid: Bastionul Theresia, Bastionul Eugeniu de Savoya din Piaţa 700, câteva construcţii din jurul Spitalului de Oftalmologie dar şi acastă frântura de vizazvi de Parcul Botanic.  
 
Fostul depozit de praf de pușcă a funcționat zeci de ani ca spaţiu pentru diverse magazine, a fost și sediul Societății de Numismatică, pentru Asociația Filatelică, dar cel mai mult timp s-a aflat în administrarea Uniunii Artiștilor Plastici, aici funcționând Secția de Gravură. 
 
Clădirea urmează să facă parte din intrastructura Timişoarei Capitală Culturală Europeană-2023, alături de cele cinci foste cinematografe ale RADEF, Turnul de Apă din Iosefin, centrul MultipleXity şi centul multicultural de pe strada Mărăşeşti. 

Comentarii

comentarii