Acasă Economic Fostul director al APIA Caraş-Severin, deferit justiţiei pentru însuşire ilegală de bani

Fostul director al APIA Caraş-Severin, deferit justiţiei pentru însuşire ilegală de bani

286
DISTRIBUIȚI

Fostul director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Caraş-Severin, Romică Pavel Anculia, va fi judecat pentru că şi-a însuşit bani din fondurile europene destinate lucrărilor de curăţire şi întreţinere a pajiştilor, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). 

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată a lui Romică Pavel Anculia, în stare de arest preventiv, director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Caraş-Severin la momentul comiterii faptelor, pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită, în formă continuată, trafic de influenţă, în formă continuată, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni; Simion Iancu, în stare de arest preventiv, primar al oraşului Oţelu Roşu, judeţul Caraş – Severin la momentul săvârşirii faptelor, Valentin Ghiţă, în stare de arest preventiv, primar al comunei Socol, judeţul Caraş-Severin la momentul săvârşirii faptelor, pentru luare de mită, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni; Tudor Ioan Jurj – administrator la SC Rox Impresa SRL Lugoj, pentru dare de mită, în formă continuată, cumpărare de influenţă, în formă continuată, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Potrivit DNA, în cursul anului 2011, inculpaţii Anculia Romică Pavel, director al APIA Caraş Severin, împreună cu inculpaţii Jurj Tudor Ioan (persoană care deţine şi controlează mai multe societăţi comerciale), Iancu Simion – Simi, primar al oraşului Oţelu Roşu şi Ghiţă Valentin, primar al comunei Socol, judeţul Caraş Severin, au constituit o asociere infracţională cu scopul obţinerii unor importante sume de bani prin săvârşirea unor infracţiuni de corupţie. Concret, inculpatul Anculia Romică Pavel, abuzând de prerogativele funcţiei sale, s-a implicat în fraudarea fondurilor europene şi naţionale alocate prin programele de sprijinire a producătorilor agricoli şi utilizatorilor de terenuri.

"Mecanismul de fraudare a constat fie în executarea parţială a lucrărilor de întreţinere şi amenajare a pajiştilor şi recepţia lucrărilor pe baza unor documente justificative false, fie prin neexecutarea în totalitate a acestor lucrări, astfel că sumele de bani virate de către APIA autorităţilor locale în scopul susţinerii lucrărilor de curăţire şi întreţinere a pajiştilor au fost împărţite între membrii grupului şi primarii unor localităţi din judeţul Caraş-Severin, între care şi inculpaţii Iancu Simion şi Ghiţă Valentin. Practic, în momentul în care Anculia Romică Pavel avea informaţia că primăriile au primit banii reprezentând subvenţiile din fonduri europene pentru lucrările de întreţinere a pajiştilor comunale, inculpatul Jurj Tudor Ioan încheia în fals mai multe documente (contracte de prestări servicii, situaţii de lucrări, procese verbale de recepţie), pe care le antedata, în care consemna în mod nereal că firmele pe care le controla realizaseră lucrările respective. De asemenea, au fost încheiate mai multe tipuri de contracte pentru a se evita organizarea unei licitaţii publice. După ce primăriile achitau din fondurile europene lucrări inexistente, banii erau împărţiţi în cote egale între Anculia Romică Pavel, Jurj Tudor Ioan şi primarul respectiv", explică DNA. În această modalitate, inculpaţii au dobândit ilegal sume de bani după cum urmează: Anculia Romică Pavel – sumele de 25.000 de euro şi 7.500 lei, Iancu Simion – Simi – 15.000 lei, Ghiţă Valentin – 25.000 de euro iar Jurj Tudor Ioan – 7.500 lei.
La 27 aprilie 2012, Tribunalul Timiş a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile faţă de inculpaţii Romică Pavel Anculia, Valentin Ghiţă şi Simion Iancu, măsură ce a fost prelungită ulterior. În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor sume de bani şi a unui imobil aparţinând inculpaţilor. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Caraş – Severin.

Comentarii

comentarii