Acasă Actualitate Fostul şef al Crimei Organizate Timiş crede că poliţistul ucis la Sânnicolau...

Fostul şef al Crimei Organizate Timiş crede că poliţistul ucis la Sânnicolau Mare putea fi salvat…

DISTRIBUIȚI

Mircea Chirilă: „Sârbu este victima sistemului şi a actului său de civism”
Poliţistul ucis, la sfârşitul săptămânii trecute, la Sânnicolau Mare, în timp ce urmărea o bandă de hoţi, ar fi putut trăi şi azi. Aceasta este părerea chestorului Mircea Chirilă, fostul şef al Crimei Organizate şi apoi al Direcţiei Poliţiei de Frontieră Timiş. El crede că dacă în România funcţiona un sistem competent de prevenire a criminalităţii, Timişul nu mai avea cazul „Saşa Disici” şi nici cazul „Nicolae Sârbu”.

Pofilaxie criminalistică…

„Sârbu este victima sitemului şi a actului său de civism. Statul nu-şi mai poate apăra nici măcar proprii oameni. Poliţiştii au devenit, peste noapte, umbrela de vreme rea de care-şi bate joc statul”, spune Mircea Chirilă. Chestorul în rezervă susţine că incidentul de la Sânnicolau Mare putea fi evitat, dacă în România statul nu ar fi mai grijuliu cu infractorii decât cu victimele. „Este nevoie de o abordare profesionistă a fenomenului criminalităţii. Trebuie să ne axăm pe prevenire în fenomenul criminalităţii. Dacă profilaxia criminalităţii funcţiona în România, Timişul nu mai avea cazul Saşa Disici şi nici cazul Sârbu”.  Conform legii, poliţiştii sau familiile lor beneficiază de despăgubiri în cazul în care aceştia păţesc ceva în misiune. Există o hotărâre care prevede despăgubiri de viaţă, sănătate şi bunuri ale poliţistului. În caz de deces, valoarea despagubirii este de 20.000 de euro, iar în caz de invaliditate, despăgubirile sunt între 6.000 şi 10.000 euro.

Ciudăţenii poliţieneşti

Chiar dacă legea prevede despăgubiri substanţiale pentru familia unui poliţist mort în misiune, realitatea este cu totul alta. Familia fostului şef de poliţie din Şag, Ludovic Kovacs, mort în timpul unei razii, se luptă şi azi cu sistemul pentru a primi despăgubirile cuvenite. „Singura funcţie activă a statului este strângerea de taxe şi fonduri. Poliţiştii sunt scoşi în faţă cel mult în campaniile electorale. Este tare ciudat cum poliţistul de frontieră a fost împuşcat cu propriul pistol. Multe sunt ciudate, de la antrenamentele la care iau parte poliţiştii, la sesiunile de trageri, până la dotările execrabile”, spune Mircea Chirilă.

Comentarii

comentarii