Acasă Stiri recomandate Fostul ministru al Sănătății își face “ilegal” un bloc, într-un cartier de...

Fostul ministru al Sănătății își face “ilegal” un bloc, într-un cartier de case

DISTRIBUIȚI

 UPDATE:

Cartierele de case din Timișoara au devenit în ultimii ani adevărate catastrofe arhitecturale. Cu acceptul Primăriei Timișoara, în tot orașul au răsărit, ca ciupercile după poaie, vile, blocuri și sedii de firme, care nu se încadrează nici pe departe în planul urbanistic al zonelor de locuit. Modul în care Consiliul Local votează construirea acestor monstruozități ar trebui să le dea gândit aleșilor locali, care s-ar putea să nu mai prindă alt mandat. 

Acest lucru este valabil și pentru cei din vârful primăriei, fie că sunt aleși sau numiți, efemer, pe niște funcții. În majoritatea cazurilor, aprobările se dau la limita legii, și chiar dincolo de ea. Dezbaterile publice, la care timișorenii vin și se plăng atunci când cineva vrea să construiascăcâte un monstru lângă casa lor sunt doar… consultative. Consilierii votează oricum așa cum îi taie capul. Unul dintre exemplele cele mai grăitoare este cel al unui imobil de care vrea să îl contruiască ”marele” Ovidiu Brânzan. Fostul ministru al sănătășii s-a apucat de ceva timp de afaceri imobiliare. Și, ca orice om de afaceri, are, se pare, tot sprijinul Primăriei, chiar dacă vrea ceva ilegal. Brânzan vrea să construiască într-un cartier rezidențial, în care toate imobilele de pe străzile învecinate au cel mult 2 etaje, un "Imobil de locuit S+P+2E+E retras cu parcări subterane si împrejmuire". BIneînțeles cî a obținut toate documentele, de la Certificatul de Urbanism nr. 2760/25.06.2010, la Aviz Prealabil de Oportunitate nr. 10/11.02.2010 și AVIZ CTATU nr. 11/12.11.2010. Chiar dacă 10 proprietarii de imobile din cvartalul definit de străzile Sf. Iosif cel Nou, str. Bucegi, str. Carpați și str. W. Konrad Rontgen se opun și și-au spus opoziția la dezbarea publică organizată, conform legii, pentru acest proiect, Brânzan merge mai departe. 

Conform PUG Timişoara, aprobat prin HCLMT nr. 157/2002, prelungit cu HCLMT nr. 139/2007, zona din care face parte cvartalul cu proprietatea lui Ovidiu Branzan se încadrează in UTR 43, având funcţiunea de "zonă pentru locuinţe și funcţiuni complementare în regim de P, P+2E. în schimb cvartalul studiat în documentaţi de PUZ este încadrat, conform PUG Timişoara si RLU aferent, pct. IV.2.L, Cap. 1 Generalităţi, art. 1, în "Subzona LMa – subzona rezidenţiala existentă cu locuinţe mici: clădiri P, P+l, P+2". Astfel este permisa realizarea unui imobil pentru maxim 2 familii (apartamente), conform art. 4 (utilizări premise din RLU aferent PUG aprobat). Monstrul lui Brânzan va avea însă S+P+2E+E retras fiind cu mult mai înalt decât casele din jurul lui. Mai mult, amplasarea imobilului nu asigură și nu respectă distanțele minime prevăzute de normele tehnice pentru intervenţiile in caz de incendiu. 
Locuitorii din zonă au solicitat Primăriei Timișoara prezentarea unei studiu desfăşurat a intregii străzi Sf. Iosif cel Nou, prin care ”să se justifice dacă propunerile din documentaţie sunt oportune și pot fi încadrate în tipologia și caracterul zonei”. Bineînțeles că nu au prmit nici un răspuns. Mau mult, în referatul ce a fost trimis Consiliului Local se specifică doar că: ”au fost înregistrate sesizări cu privire la această documentaţie”. Atât și nimic mai mult.
 
UPDATE:
 
La aşa referat şi la aşa grijă faţă de cetăţenii Timişoarei, consilerii locali au votat, în şedinţa de marţi, 29 martie, cu 20 de voturi pentru şi fără nici o obiecţie construirea „monstrului” lui Brânzan. Cei 10 propriertari de imobile din zona străzi Sf. Iosif cel Nou sunt hotărâți acum să acționeze în judecată Primăria Timișoara.

Comentarii

comentarii