Acasă Actualitate Fostul viceprimar Adrian Orza, nemulțumit de Piața de Gros: „Practic, astăzi plătim...

Fostul viceprimar Adrian Orza, nemulțumit de Piața de Gros: „Practic, astăzi plătim pentru finanțarea traderilor care aduc marfa din import, în dauna legumelor și fructelor locale”

DISTRIBUIȚI

Adrian Orza, fost viceprimar al Timișoarei, se arată nemulțumit de felul în care Primăria Timișoara gestionează Piața de Gros. Nemulțumirea acestuia a pornit de la niște fotografii postate de primarul Dominic Fritz, în care acesta din urmă vorbește despre donarea mai multor produse din Piața de Gros către cantinele sociale.

Numai că în aceste fotografii se vede că o bună parte a produselor donate sunt de import. Iar pentru realizarea pieței în sine, primăria a primit finanțare din partea guvernului german tocmai pentru a susține producătorii locali. Finanțare rambursabilă, pentru care primăria încă mai are de plătit. „Practic, astăzi plătim pentru finanțarea traderilor care aduc marfă din import, în dauna legumelor și fructelor locale, a căror susținere trebuia să ducă la dezvoltarea agriculturii regionale”, este concluzia fostului viceprimar.

„Din poze se vede realitatea că la Piața de Gros găsești preponderent produse din import. Asta deși, în 2006, când s-a obținut finanțarea/creditul de 2.556.459,41 EURO de la guvernul german prin Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) , la care s-au adăugat 1.676.275,39 EURO de către municipalitate s-a specificat clar in documentele oficiale ale Hotărârii 323/25.07.2006 a Consiliului Local că «realizarea unei pieţe de gros în Timişoara constituie o măsură prioritară cuprinsă în Conceptul Strategic de Dezvoltare Economică şi Socială a Zonei Timişoara, iar realizarea unor structuri menite să faciliteze dezvoltarea agriculturii constituie un obiectiv strategic, prezent atât în Strategia Naţională de Dezvoltare durabilă, cât şi în cea regională respectiv judeţeană».

Asta doream la momentul acela. Finanţarea germană a venit sub formă de credit nerambursabil pentru guvernul român , dar nu şi pentru municipiul Timişoara, care se obligă să ramburseze în termen de 23 de ani din care 3 ani de graţie – în Fondul Germano – Român (FGR) – valoarea integrală a creditului la care se aplică o dobândă de 2%. O dobânda preferențiala e drept, dar creditul se rambursează”, explică Orza, pe rețelele de socializare.

Ar fi de notat că fostul viceprimar s-a mutat la Șag, unde și-a deschis o afacere în agricultură, serele Agrofresh, pentru care a câștigat și o importantă finanțare europeană. Și acesta, la rândul său, donează produse către fundații caritabile.

Comentarii

comentarii