În semn de solidaritate și respect cu comunitatea sârbă și alți ortodocși de rit vechi din Timișoara și din Banat fostul viceprimar, PNL, avocatul Cosmin Tabără, consilier local, solicită conducerii primăriei orașului de a prelungi programul iluminatului public de sărbători până după anul nou pe rit vechi, care se sărbătorește și la Timișoara, în noaptea de 13 – 14 ianuarie.
Astfel, cu acest prilej, Cosmin Tabără face și o mică istorie a bunelor relații de prietenie dintre românii bănățeni și etnicii de naționalitate sârbă!
Fostul viceprimar reamintește că, pe 29 decembrie 1989, la Clubul Ziariștilor din Timișoara, a avut loc întrunirea reprezentanților naționalității sârbe din România, prilej cu care s-a constituit Uniunea Democratică a Sârbilor din România. Adunarea a fost prezidată de scriitorul și traducătorul timișorean Slavomir Gvozdenovici.
Tabără spune că are amintiri foarte multe cu comunitatea sârbă. El a crescut în Calea Aradului, pe strada Textiliștilor. La bloc, ca în toată Timișoara, trăiau cu toții împreună: români, sârbi, croați, unguri, nemți. Nu conta dacă veneai din familie de moldoveni, ardeleni, olteni sau bănățeni „puri”. Nu exista ură între ei, chiar dacă orgolii mai existau.
Zorca și Sașa, doi frați de origine sârbă, erau prietenii lor. Se întâlneau zilnic, iar uneori mergeau împreună o bucată de drum spre școală, chiar dacă ei mergeau la Generala 18, iar Tabără, la 24.
Se contrau uneori pe tema fotbalului: ei erau cu Steaua Roșie Belgrad, Partizan sau Železničar, iar elevul Tabără, cu Poli, Sportul Studențesc și Steaua.
Liberalul Tabără își reamintește că tot la „sârbi” a văzut Euro ’84, Mexico ’86, Euro ’88, Cupa Campionilor… și filme. Își amintește și de maratoanele de filme care începeau vineri seara și se terminau duminică.
“Sâmbăta, mie și surorii mele ni se permitea să ne uităm la câteva, dar de multe ori ne mai furișam noaptea să ne uităm când părinții dormeau. Erau mai restrictivi, dar și noi, copiii, aveam inițiativă”, spune fostul viceprimar.
Cine ar putea uita ciocolata Cipi-Ripi, guma Turbo și colecțiile de mașini sau abțibildurile cu fotbaliști de la competițiile majore? Toate veneau de la „sârbi” și se cumpărau „pe sub mână” din Iosefin, sau faimoasa Vegeta, iar după ’90, comerțul de peste graniță ne-a arătat, în sfârșit, cum arată vestita „marcă germană”.
Ulterior, a început războiul la sud de Dunăre… o tragedie cu sute de mii de morți, multe vieți pierdute inutil.
“Însă, indiferent de situația politică sau de regimurile care conduc cele două popoare, legătura dintre oamenii care trăiesc pe malurile Dunării nu va putea fi niciodată distrusă.
P.S. Revin cu o solicitare către conducerea primăriei de a prelungi programul iluminatului de sărbători până dupa “Anul Nou” pe rit vechi, care se sărbătorește la și la Timșoara”, este mesajul consilierului local PNL Timiș, Cosmin Tabără, duminică 29 decembrie 2024.