Acasă Administraţie Fostul viceprimar Dan Diaconu anticipează „marțea neagră” în plenul Consiliului Local Timișoara...

Fostul viceprimar Dan Diaconu anticipează „marțea neagră” în plenul Consiliului Local Timișoara din 26 octombrie. Voturi pe taxe, gigacalorie și biciclete în centru

DISTRIBUIȚI

Marți, 26 octombrie, consilierii locali din Timișoara vor vota mai multe proiecte care „vor face viața multor timișoreni cu mult mai grea”, consideră fostul viceprimar Dan Diaconu. Printre proiectele cuprinse în ordinea de zi, se găsesc cele pentru taxele și impozitele pe anul 2022, pentru creșterea prețului gigacaloriei la Colterm și pentru eliminarea restricțiilor pentru biciclete în zona centrală.

„Marțea neagra a Timișoarei e mâine. Plenul Consiliului Local de mâine are pe ordinea de zi un număr de proiecte care vor face viața multor timișoreni cu mult mai grea în această iarnă și în viitor. Și încă nu știm ce ne așteaptă pe ordinea de zi suplimentară. Unicul partid ce guvernează local și-a asigurat deja cele 14 voturi necesare trecerii acestor hotărâri (ultimul ar fi dat de „rebelul” liberal Raul Ambruș – n.r.). Prin ce metode… sigur nu prin cele clamate în campania electorală”, scrie Dan Diaconu, într-o postare pe rețelele de socializare.

Chiar primul proiect de votat va fi cel pentru „stabilirea impozitelor și taxelor locale în Municipiul Timișoara pe anul 2022”. Pentru acesta, au existat critici în mod special în timpul dezbaterii publice, ulterior atât PSD, cât și PNL anunțând că nu vor vota proiectul. Nemulțumirile pornesc de la creșterea semnificativă (cu 200%) impozitului pe clădirile nerezidențiale deținute de persoane fizice, dar și de ușoara majorare a impozitului pe clădiri rezidențiale. „E aberant ca în condițiile în care încasezi cu 200 de milioane mai mult față de 2019 (momentul creșterii impozitelor) doar din cotele din impozitul pe venit, fără să faci nimic, să ceri acum o nouă majorare. Dimpotrivă e necesară și posibilă o scădere pentru persoane juridice”, spune Diaconu.

Al doilea punct „fierbinte” al ședinței de marți va fi cel privind majorarea prețului gigacaloriei. CA Colterm a anunțat triplarea tarifelor (până la 746 lei/Gcal), dar Fritz spunea că va propune „numai” dublarea acestora. Fostul viceprimar spune că actuala administrație „jonglează” cu banii timișorenilor. „E doar o mostră din ce înseamnă seriozitate și onestitate în luarea deciziilor de zeci de milioane de euro. O altă mostră după amenda de peste 20 de milioane de euro luată fără consultarea Consiliului Local”, adaugă Diaconu.

În ceea ce privește majorarea prețului la apă caldă și căldură, liberalul dă mai multe detalii: „Dincolo de marketing și clamata onestitate, avem în față un proiect execrabil  care nu explică, cu documente, în niciun fel mărirea. Nu ni s-a prezentat un calcul al noului preț, nu ni s-au prezentat în copie avizele necesare. Trebuie să luăm de bune postările de pe facebook. Eu nu o voi face. Câteva din întrebările noastre care își găsesc răspunsul în structura prețului gigacaloriei propus și, cu atât mai puțin, în proiectul de hotărâre.

⬛ Cine a hotărât mixul de combustibil 50/50 gaz-cărbune, principalul motiv al scumpirii, în locul folosirii 70-75% cărbune (maximul tehnic). In paranteză fie spus cine a spus 90% cărbune, din executivul primăriei, aberează, dar nu îi poți cere prea multe.

⬛Cine certifică modificările uriașe ale costurilor de transport și distribuție?

⬛ De ce sunt ținute la secret avizele ANRE si ce prevăd ele?

⬛ Unde e anexa calculului?

⬛ Cum poate fi scumpirea energiei electrice un factor de majorare a prețului când Colterm ar trebui să fie producător net de energie electrica din cogenerare (adică să câștige din prețul mare, nu să piardă)?

⬛ Cine a anunțat victorios insolvența astfel provocând plata în avans a combustibilului și neîncrederea furnizorilor?

⬛ Cine va răspunde de faptul că această societate va rămâne fără nici un abonat în primăvară și mai departe va trebui să returnăm probabil fondurile europene la a căror obținere nu ați avut nici o contribuție?

⬛ Realizați că tot Primăria va trebui să plătească prețul energiei termice la școli și spitale? Un preț imens, „scos din burtă”, înseamnă zeci de milioane plătiți în plus de primărie.

Sunt zeci de astfel de întrebări fără răspuns în documente, dar ignorarea Consiliului Local e o obișnuință de ceva timp. Nu ne place, ne plac doar like-urile pe Facebook, acolo unde ambalăm informația așa cum dorim și nu trebuie să răspundem la întrebări. Ora 3 noaptea a trecut demult, a venit dimineața, au venit și soluțiile – triplarea prețului, falimentul și o amendă de 20 de milioane de euro”.

Un alt proiect controversat este cel legat de permiterea circulației bicicletelor în zona centrală. De fapt, vorbim de eliminarea restricțiilor aprobate în mandatului lui Robu. „Ultimul proiect e cel ce prevede ridicare restricțiilor de circulație în centrul istoric al Timișoarei. Fără vreo consultare, doar că așa dorim noi. Fără măsuri suplimentare, fără studiul traseelor deja existente pentru traversarea centrului, fără nimic. Fără minte. Nu-mi doresc întâlnirea dintre TAZZ și copii în Piața Victoriei, pe Alba Iulia, pe Alecsandri sau pe Savoya, pentru o simplă încăpățânare”, spune Diaconu.

„PS: Vă rog să mă întrebați de ce nu lucrăm împreună, de ce nu colaborăm și ne «faultăm», doar după ce veți citi textul”, încheie fostul viceprimar.

Comentarii

comentarii