Acasă Special Frânarii Constituţiei

Frânarii Constituţiei

DISTRIBUIȚI

srsCrin Antonescu, in calitatea sa de prezumtiv parinte al Constitutiei revizuite, este lovit din toate directiile. La fel si secundul sau Teodor Chioariu. Fara ca macar proiectul revizuirii sa fie gata, iata ca se incearca dinamitarea lui. Din exterior. Si, mai nou, chiar din interior. Cum stam, de fapt, la acest capitol? Ce explicatii exista pentru reactiile la care asistam? Si care sunt, in definitiv, aceste reactii?

Semnalul a fost dat de Traian Basescu. Acesta a vorbit despre o gasca. O gasca de  politicieni ai USL – a se traduce liberali – care vor sa-si faca o Constitutie pentru ei insisi. A urmat o intalnire la sediul Grupului pentru Dialog Social, organizatie cunoscuta pentru basismul ei, acesta trasatura accentuandu-se si devenind cat se poate de vizibila, din momentul in care au inceput sa fie eliminati acei membrii – de exemplu Iliesiu – care au incercat sa impuna, dezbaterilor de acolo, criterii de obiectivitate. Ei bine, GDS a reusit sa invite doi constitutionalisti, si ei basisti, care si-au exprimat indoieli cu privire la realismul unor prevederi revizuite. A urmat un verdict pozitiv, dar cu unele observatii de natura sa inflameze opinia publica, din partea unei institutii, pana acum relativ invizibila, numita Consiliul Legislativ. Consiliul Legislativ considera ca presedintele nu poate fi plasat in afara puterii executive. In fine, pentru a inchide aceasta serie de precizari, mai consemnam ca o serie de lideri PDL, in special cei din anturajul lui Traian Basescu, isi exprima, sistematic si pe un ton din ce in ce mai ridicat, nemultumirile in raport cu Constitutia revizuita.

Iar efortul de schimbarea a Constitutiei nici macar nu a fost finalizat. Nu este atacat un produs in sine, ci un santier, unde inca se lucreaza la realizarea acestuia. Cu sau fara abuzul Curtii Constitutionale a Romaniei, care a considerat ca un referendum cu prag de 30 la suta nu este constitutional timp de un an, dar devine constitutional dupa, in privinta legii fundamentale revizuite vor mai fi intreprinsi, cu certitudine, urmatorii pasi: proiectul de lege este supus, simultan, unei analize a expertilor Comisiei de la Venetia, Curtii Constitutionale a Romaniei, opiniei publice si, evident, tuturor parlamentarilor, care pot face pana in septembrie amendamente. Operatiunea nu va putea fi incheiata si nu vom avea un produs finit decat dupa ce, in urmatoarea sesiune parlamentara, ar urma sa fie dezbatut si aprobat in Parlament articol cu articol.

De ce, la jumatatea drumului, proiectul legii fundamentale sufera, impreuna cu principalii sai artizani, un asemenea tir de artilerie? Evident, principalul motiv este de natura politica. In timp ce Guvernul este tinut responsabil pentru buna gestionare a tarii, pentru repornirea economiei Romaniei si, pana la urma, pentru buzunarul cetateanului, partidele care compun USL si-au stabilit doua mari obiective, Constitutia si regionalizarea. Daca ele sunt blocate, nu au de castigat decat adversarii.

Ceea ce nu au inteles inca franarii este ca aberanta decizie CCR poate tranforma Parlamentul in Constituanta, astfel incat o lege fundamentala finalizata sa o avem abia la finele anului viitor. Si, pana atunci, gurile rele se racesc.

Sursa: CorectNews

Comentarii

comentarii