Acasă Actualitate Francezii nu mănâncă mămăligă

Francezii nu mănâncă mămăligă

DISTRIBUIȚI

La invitaţia Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Seminţe de Porumb şi de Sorg (FNPSPS) din Franţa, mai mulţi reprezentanţi ai Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, condusă de timişoreanul Viorel Matei, au participat la Congresul Internaţional al Porumbului, la Clermont-Ferrand, Franţa, în perioada 15 –17 septembrie, organizat cu prilejul Zilei Porumbului. Au fost invitaţi şi 12 jurnalişti din presa scrisă şi TV, printre care şi un reprezentant de la ZIUA de Vest Timişoara. De asemenea, au mai fost invitaţi şi doi jurnalişti din Bulgaria. Timp de două zile, au fost prezentate sute de lucrări ştiinţifice despre porumb. La congres au participat aproximativ 500 de specialişti agricoli, îndeosebi în cultura porumbului, din Belgia, Ucraina, Bulgaria, România, Polonia şi din întreaga Franţa. Trebuie să amintim că Franţa reprezintă primul loc în Europa în producţia de seminţe de porumb, urmată de Ungaria şi România. Francezii recunosc că România poate ajunge să fie cel mai mare producător din Europa, datorită suprafeţei, dar deocamdată nu este capabilă să ajungă la acest nivel, fiindcă nu are infrastructura necesară şi nu ştie cum să exploateze eficient pământul, în primul rând, nu dispune de irigaţii. “Ca suprafaţă, România e pe primul loc, dar nu ştie să exploateze acest lucru. La noi, nu există hectar pentru semnţe de porumb care să nu fie irigat”, a declarat Luc Esprit (foto), directorul FNPSPS Franţa.
Fancezii cultivă peste 3,10 milioane hectare anual şi ei nu utilizează porumbul în alimentaţia umană, decât foarte puţin, ci numai animală, în primul rând sub formă de siloz. De asemenea, ei folosesc porumbul pentru producerea de combustibil (bioetanol). Francezii nu ştiu ce e aia mămăligă şi prin urmare nu au mâncat niciodată. Ţara noastră cultivă 2 milioane de hectare de porumb şi suntem celebri în lume datorită produsului gastronomic numit mămăligă. Franţa este primul producător din Europa şi cel mai mare exportator mondial de sămânţă de porumb. Are o infrastructură formidabilă, de la maşini moderne de mare eficienţă şi putere, până la fabrici cu instalaţii de ultimă oră, de înaltă tehnologie şi specliaşti foarte bine pregătiţi, de faimă mondială. Amintim principalele caracteristici ale producţiei: calitate, productivitate, siguranţă, segmentarea producţiei, proximitatea pieţelor şi preţ şi competitivitate la nivel modial. Aici se mai adaugă bogăţia solurilor (60% soluri luto-argiloase, 25% argilo-lutoase şi 15% nisip uşor) şi climatul variabil (continental, atlantic şi mediteranean.

Biolice –primul bioplastic creat din faină de porumb şi alte cereale
Datorită secetei repetate, îndeosebi a celei din 2003, suprafaţa de porumb în Franţa a depăşit cu puţin 3 milioane de hectare în 2006 şi 2007, după ce, decenii la rând, a fost de 3,5 milioane de hectare. În 2008, porumbul a fost semănat pe aproximativ 3 milioane de hectare, iar în 2009, pe 3,15 milioane de hectare. Dintre acestea, 1,4 milioane au fost pentru furaje, 1,7 milioane pentru boabe şi 64.000 de hectare pentru sămânţă.
Timp de 20 de ani, suprafaţa totală de porumb a fost împărţită între cea destinată porumbului pentru furaje şi cea pentru boabe. Această cultură de mare valoare ce este porumbul este prezentă pe întreg teritoriul Franţei, dar în două regiuni –Bretagne şi Pays-de-Loire, unul din patru hectare cultivate este cu porumb.
Trebuie să amintim că numai patru regiuni concentrează 50% din suprafaţa totală cu porumb din Franţa – Bretagne, pe primul loc, cu 15% din total, urmată de l’Aquitaine şi Pays-de-Loire, fiecare cu 13%, şi de Poitou-Charentes, cu 7%. Uniunea Europeană consacră 13% din terenul arabil porumbului, adică 14 milioane de hectare. În 2008, în UE, suprafaţa destinată porumbului de boabe a fost de 9 milioane hectare şi pentru furaje, 5 milioane hectare, iar pentru seminţe, 120.000 de hectare. La porumbul boabe, în UE, Franţa este pe primul loc, urmată de Italia şi Ungaria. Anual se produc 55 de milioane de tone de porumb boabe. Ungaria este o ţară foarte mică în suprafaţă, dar este eficientă în cultivarea porumbului, datorită infrastructurii foarte bune şi se situează astfel pe locul doi în Europa, la producţia de seminţe de porumb. La nivel mondial, două ţări se detaşează clar – SUA şi China. Aşadar, Franţa este cel mai mare producător de seminţe din Europa şi cel mai mare exportator mondial, urmată de Ungaria. Amintim şi caracteristicile seminţelor franceze, din cauza cărora sunt cele mai căutate de către agricultorii din întreaga lume: capacitate de germinare (96%), puritate varietală (99%) şi puritate specifică (99,8%). Franţa exportă aproape 50% din producţia de seminţe de porumb, în special în UE, dar şi în ţările terţe. Poziţia de lider european şi statutul recunoscut la nivel mondial sunt garanţiile trasabilităţii şi calităţii oferite clientului final. Deşi nu este cea mai mare din Franţa, ferma Limagrain cultivă 6.000 de hectare de porumb cu  400 de producători. Tot Limagrain, după cercetări profunde timp de 10 ani, a reuşit să producă unul dintre cele mai revoluţionare materiale biodegradabile care să înlocuiască plasticul. Este vorba de biolice –primul bioplastic creat din faină de porumb şi alte cereale. Este 100% biodegradabil, în numai 12 săptămâni, fără a avea vreun risc de toxicitate pentru mediul înconjurător. Biolice poate înlocui plasticul tradiţional şi rezistă excelent la grăsimi şi apă, dar şi la solvenţi.   

Acţiuni la nivel mondial

FNPSPS Franţa reuneşte fermieri individuali producători de seminţe şi întreprinderi specializate. Cele două sectoare şi-au reunit forţele pentru a asigura dezvoltarea tehnică şi economică a sectorului seminţe de porumb şi promovarea acestuia la nivel naţional şi internaţional. Federaţia organizează tehnic şi contractual producţia de seminţe şi asigură obţinerea unor producţii de calitate, prin implicarea în acţiunile realizate pe parcursul perioadei de vegetaţie a culturilor – de la semănat la recoltat. Programele ştiinţifice şi tehnice de cercetare au ca obiectiv îmbunătăţirea competitivităţii filierei, prin creşterea productivităţii. Organizaţia alocă resurse financiare importante pentru realizarea studiilor de cercetare fundamentală şi pentru găsirea unor soluţii operaţionale. De asemenea, pentru a deţine avantajul comparativ pe pieţele pe care pătrund seminţele franceze, FNPSPS Franţa asigură o supraveghere economică şi juridică permanentă. În acest scop a fost asigurată o bază de date internaţională, în care se analizează principalele pieţe şi tarifele concurente. Federaţia desfăşoară acţiuni de promovare şi de comunicare periodice cu toţi actorii, pe pieţele ţintă, este vorba de producătorii de cereale şi crescătorii de animale, dar şi întreprinderile specializate. Primul obiectiv al acţiunilor este eficienţa. Pierre Jarreau (foto), reprezentantul în România a firmei Limagrain, a spus că, în primul rând, la porumbul furajer se urmăreşte utilizarea la maxim a plantei, fără nicio pierdere. De aceea, silozul nu trebuie să depăşească la tocare mai mult de 4 centimetri, pentru ca vita să îl poată mesteca şi înghite în totalitate.
Poate că una dintre cele mai de succes acţiuni a francezilor o reprezintă comunicarea şi formarea agricultorilor şi a specialiştilor în cultura porumbului. Astfel, sunt organizate întruniri cu caracter tehnic şi sunt publicate documente de specialitate, în scopul informării la zi a membrilor în privinţa ultimelor evoluţii din domeniu. Pentru a-şi diversifica acţiunile pe plan mondial, FNPSPS Franţa este membră a Confederaţiei Europene a Producătorilor de Porumb şi a Biroului European al Agriculturii Franceze şi participă la lucrările instanţelor europene specializate din Comisia Europeană şi COPA-COGECA, la care este afiliată şi FNPAR, condusă de Viorel Matei şi din care fac parte aproximativ 3.000 de organizaţii importante de agricultori, din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene.

Comentarii

comentarii