Acasă Eveniment Fraudă cu fondurile europene pentru zootehnie. DNA Timișoara a trimis în judecată...

Fraudă cu fondurile europene pentru zootehnie. DNA Timișoara a trimis în judecată trei persoane

DISTRIBUIȚI
Foto: Facebook.com/Țurcana Albă – Crescător Daniel Pop/AGROINTEL.RO

DNA Timișoara a trimis în judecată trei persoane pentru o presupusă fraudă cu fonduri europene pentru zootehnie. Inițial, era vorba despre 12 inculpați, dar au ajuns să fie trimiși în judecată doar două persoane care au obținut ilegal finanțări și o a treia care le-a ajutat. Documentele falsificate de aceasta din urmă ar fi atestat că primii doi dețineau 11 berbeci de rasă care în realitate nu existau. Astfel, s-ar fi creat un prejudiciu de peste 80.000 de lei, sub forma fondurilor nerambursabile primite de inculpați.

Concret, potrivit comunicatului de presă al DNA Timișoara, cei trei inculpați sunt acuzați de „săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comise în forma tentativei și a complicității și a unor infracțiuni de participație improprie, sub forma instigării, la săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual”.

Tot aici, se arată și cum s-au petrecut faptele: „În contextul schemei de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ) – campania 2021, doi dintre inculpați, beneficiind de ajutorul celui de-al treilea, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), mai multe documente false (adeverințe) prin care s-ar fi atestat faptul că aceștia îndeplineau condițiile de eligibilitate (un berbec cu certificat zootehnic la un număr de 35 de femele ovine) pentru solicitarea sprijinului nerambursabil. Concret, în documentele respective, s-ar fi atestat că cei doi inculpați dețineau în fermele lor un număr total de 11 berbeci din rasa de ovine Țurcană care, în realitate, nu existau. Cercetările desfășurate de procurorii anticorupție i-au împiedicat pe inculpați să intre în posesia fondurilor nerambursabile, care s-ar fi ridicat la suma totală de 81.913 lei”.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș.

Despre aceleași fapte, DNA Timișoara făcea vorbire și într-un comunicat din 26 noiembrie 2021. Pe lângă faptul că, în acel moment, cercetările vizau 12 inculpați, comunicatul dădea și numele medicilor veterinari David Alin Cătălin și Dănescu Constantin Ionuț, dar și cel al inginerul zootehnist Pascariu Lucian. Cei trei ar fi falsificat înscrisuri în numele unei asociații de crescători de ovine din județul Hunedoara. Certificatele obținute astfel ar fi fost vândute unor fermieri din Timiș, Arad și Caraș-Severin.

Comentarii

comentarii