O rețea infracțională, coordonată de doi oameni de afaceri din Timiș, a reușit să fraudeze aproape 18 milioane de dolari, promițând investiții în parcuri fotovoltaice la nivel național. Procurorii DIICOT au descoperit că schema complexă implica afaceriști, contabili și experți IT, iar în urma unor ample percheziții desfășurate în opt județe și în București, mai multe persoane au fost reținute.
Liderii grupării, capturați înainte de a fugi din țară
În total, 15 persoane au fost audiate, iar șase dintre acestea au fost reținute, inclusiv liderul rețelei, acuzat că a organizat întregul mecanism de fraudă. Acesta a fost ridicat direct din trafic, în timp ce unul dintre adjuncții săi a fost prins pe Aeroportul Internațional din Timișoara, încercând să fugă din țară.
Cei doi administrau o companie importantă din domeniul energiei și și-au folosit influența pentru a atrage specialiști în contabilitate, IT și fiscalitate, punând la punct o schemă sofisticată de spălare de bani.
Cum funcționa frauda?
Membrii grupării convingeau persoane cu resurse financiare importante, în special oameni de afaceri, să investească în așa-zise achiziții de energie ieftină din Africa. Investitorii trebuiau să se înscrie pe o platformă online și să obțină un token, prin care aveau acces la plățile efectuate în sistem.
În realitate, banii erau transferați în conturile societății, apoi mutați în portofele virtuale și conturi din paradisuri fiscale. O parte din fonduri erau convertite în numerar prin ATM-uri de criptomonede, iar sumele retrase erau folosite pentru achiziționarea de mașini de lux, imobile și excursii exotice.
Acuzațiile și ancheta în desfășurare
Cazul, considerat unul dintre cele mai complexe fraude investigate recent, este anchetat de procurorii DIICOT sub acuzațiile de:
🔹 Constituire de grup infracțional organizat
🔹 Delapidare cu consecințe deosebit de grave
🔹 Folosirea cu rea-credință a bunurilor societății
🔹 Spălare de bani
Cei șase reținuți se află acum la sediul DIICOT Timișoara și urmează să fie prezentați instanței, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Ancheta continuă, iar procurorii nu exclud ca alte persoane să fie implicate în rețeaua de fraudă.