Acas─â Politica Frica de asumare

Frica de asumare

2734
DISTRIBUIȚI

Pre╚Öedintele Klaus Iohannis ezit─â s─â-╚Öi asume r─âspunderea. Se teme. Dovede╚Öte nu b─ârb─â╚Ťie, ci la╚Öitate. ├Ä╚Öi dore╚Öte s─â fie ├«n poz─â. Chiar ├«n centrul ei. Dar asumarea r─âspunderii pentru m─âsuri dure de austeritate o las─â pe seama altora. Care urmeaz─â s─â devin─â ╚Ťapii isp─â╚Öitori. ├Än timp ce Iohannis r─âm├óne cu fotografia de lider na╚Ťional.

Pentru cine observ─â cu aten╚Ťie jocurile politice care au fost puse la cale luni, prilejuite de ╚Öedin╚Ťa de urgen╚Ť─â convocat─â la Cotroceni, sunt evidente dou─â lucruri. Primul este c─â s-a luat decizia de principiu a aplic─ârii relativ repede a unor m─âsuri dure de austeritate. Cu alte cuvinte, guvernan╚Ťii pun foarfeca pe buget ╚Öi taie o serie ├«ntreag─â de cheltuieli, opera╚Ťiune care ├«n mod cert va afecta popula╚Ťia. Cel de-al doilea fapt care trebuie re╚Ťinut vizeaz─â modalitatea. Spre deosebire de Traian B─âsescu, care ├«n 2009 a ie╚Öit ├«n fa╚Ť─â ╚Öi ╚Öi-a asumat cu un curaj de-a dreptul incon╚Ötient decizia amput─ârii salariilor ╚Öi pensiilor, pre╚Öedintele ├«n func╚Ťie, respectiv Klaus Iohannis refuz─â s─â-╚Öi asume r─âspunderea. T─âierea de venituri, care inevitabil va st├órni un val de ur─â, va fi operat─â cu oameni de sacrificiu. ├Än capul listei va fi Florin C├«╚Ťu. Iar dac─â e necesar urm─âtorul sacrificat este premierul Ludovic Orban. Asta ├«n timp ce Klaus Iohannis r─âm├óne ascuns dup─â perdea.

Urmeaz─â una dintre cele mai grele rectific─âri bugetare din istoria recent─â. Ajust─ârile privind veniturile ╚Öi cheltuielile statului reprezint─â o opera╚Ťiune obi╚Önut─â, c├ót se poate de normal─â, care se face de dou─â ori pe an. La un interval de ╚Öase luni, prognoza asupra veniturilor, care a stat la baza bugetului de stat, este confruntat─â cu realitatea. Veniturile realizate pot fi mai mari sau mai mici dec├ót ceea ce s-a preconizat. Ajustarea prin rectificare se poate face ├«n sus sau ├«n jos. ├Än plus, r─âm├ón o serie de bani de la ministerele care s-au dovedit incapabile s─â-╚Öi materializeze propriile proiecte. Ace╚Öti bani trebuie redistribui╚Ťi c─âtre alte ministere sau institu╚Ťii ale statului. De aceast─â dat─â ├«ns─â, rectificarea este neobi╚Önuit─â. Pentru a folosi un termen de compara╚Ťie, voi spune c─â aceast─â rectificare, care va fi anun╚Ťat─â foarte cur├ónd, va sem─âna prin radicalismul ei cu cea din 2009. Este deci o rectificare de criz─â. Operat─â de un Guvern, care trebuie cumva s─â traverseze aceast─â criz─â economic─â declan╚Öat─â de pandemie.

├Än acest an, sunt preconizate ├«ns─â din punctul de vedere al bugetului cet─â╚Ťenilor, c├óteva m─âsuri care vin ├«n contradic╚Ťie flagrant─â cu ceea ce se ├«nt├ómpl─â la nivelul bugeului na╚Ťional. Bugetul na╚Ťional ├«nregistreaz─â pierderi uria╚Öe. Primele pierderi au fost cauzate exclusiv de incon╚Ötien╚Ťa ministrului Finan╚Ťelor Florin C├«╚Ťu, sus╚Ťinut activ la acest capitol de Ludovic Orban, ├«n calitatea sa de premier ╚Öi de Klaus Iohannis, ├«n calitatea sa de pre╚Öedinte. Cum a deschis ministrul Finan╚Ťelor execu╚Ťia bugetar─â din acest an? Mai ├«nt├ói, a decis returnarea TVA-ului c─âtre toate societ─â╚Ťile comerciale, f─âr─â niciun fel de control prealabil. Sub motiv c─â un asemenea control poate veni ╚Öi ulterior. C├ónd statul ar urma s─â recupereze de cele mai multe ori praful de pe tob─â, ├«n condi╚Ťiile ├«n care autorit─â╚Ťile fiscale descoper─â c─â unele societ─â╚Ťi comerciale nu ├«ndeplineau condi╚Ťiile de returnare. ├Än al doilea r├ónd, alte miliarde au zburat din visteria statului ├«n momentul ├«n care Florin C├«╚Ťu a decis, caz unic ├«n analele comerciale, c─â trebuie s─â pl─âteasc─â ├«n avans pentru o serie ├«ntreag─â de instala╚Ťii militare. Pe care Rom├ónia nu le-a v─âzut nici dup─â ╚Öase luni de la plata uria╚Öei facturi. Pentru a-╚Öi duce la cap─ât aceste tr─âsn─âi, c─ârora li s-au ad─âugat multe altele, Florin C├«╚Ťu a recurs la ├«mprumuturi uria╚Öe, pentru care vom fi sili╚Ťi s─â pl─âtim ani de zile dob├ónzi. ├Än acest moment nu se ╚Ötie care este suma exact─â angajat─â de ministrul Finan╚Ťelor ├«n numele statului rom├ón ╚Öi nici care a fost destina╚Ťia banilor ├«mprumuta╚Ťi. Din nou caz unic ├«n istorie, toate demersurile Parlamentului de a-l chema pe Florin C├«╚Ťu ╚Öi de a ob╚Ťine de la acesta cuvenitele explica╚Ťii, au fost tratate cu refuz. Ceea ce este cel mai grav este c─â ├«n mare parte aceste ├«mprumuturi masive ale statului rom├ón s-au f─âcut de la b─ânci ├«n schimbul unor certificate de trezorerie. Este evident c─â atunci c├ónd primesc o asemenea ofert─â, b─âncile prefer─â s─â ├«mprumute statul, astfel ├«nc├ót fondurile destinate credit─ârii nu au mai ajuns la societ─â╚Ťile comerciale, care aveau at├óta nevoie de ele sau la cet─â╚Ťenii care inten╚Ťionau s─â contracteze ├«mprumuturi pentru diferite nevoi personale. Pur ╚Öi simplu Florin C├«╚Ťu a absorbit ace╚Öti bani de pe pia╚Ť─â, lipsind economia na╚Ťional─â de unul dintre motoarele de dezvoltare. Aici ├«nchid aceast─â parantez─â, pentru a avansa ├«n logica demersului editorial pe care mi l-am propus.

Aceast─â catastrof─â provocat─â deliberat sau din incon╚Ötien╚Ť─â de un om, plasat ├«ntr-o func╚Ťie cheie a statului rom├ón, ╚Öi de un Guvern, Guvernul Orban 1, a fost amplificat─â de pandemie ╚Öi de criza economic─â global─â declan╚Öat─â de acest flagel. Se ├«n╚Ťelege mai u╚Öor astfel de ce bugetul Rom├óniei este dat peste cap. ╚śi de ce rectificarea ├«n mod necesar va fi profund─â. ╚śi mai ales c├ót de ╚Öocant─â va fi aceast─â rectificare, ├«n condi╚Ťiile ├«n care ├«n cea de-a doua parte a acestui an, prin lege, urmau s─â creasc─â pensiile cu 40% ╚Öi s─â se dubleze aloca╚Ťiile de stat pentru copii.

├Än mod obiectiv, Guvernul Ludovic Orban doi ╚Öi jum─âtate nu-╚Öi mai poate permite s─â-╚Öi ├«ndeplineasc─â angajamentele luate fa╚Ť─â de popula╚Ťie ╚Öi asumate prin lege bugetului de stat ╚Öi prin alte acte normative. Am toate motivele s─â presupun c─â nu vor fi operate cre╚Öterile anun╚Ťate. Am de asemenea toate motivele s─â presupun c─â vor exista ╚Öi alte amput─âri ale veniturilor. ├Än forme directe sau ├«n forme indirecte. Cele mai multe se vor reg─âsi foarte cur├ónd ├«n rectificarea pe care o va anu╚Ťa Guvernul.

Cu sau f─âr─â Klaus Iohannis, rectificarea de buget trebuia f─âcut─â. Cu sau f─âr─â Klaus Iohannis, rectificarea nu poate fi f─âcut─â dec├ót ├«n aceast─â direc╚Ťie pe care am prezentat-o mai sus. ├Äntruc├ót este vorba de m─âsuri dure, care vor afecta profund nivelul de via╚Ť─â al cet─â╚Ťeanului, care ╚Öi a╚Öa este traumatizat de efectele r─âzboiului cu coronavirusul, ar fi fost firesc ca personajul politic care dispune ├«n prezent de cel mai mare credit, sub aspect electoral s─â fie cel care anun╚Ť─â ╚Öi deci ├«╚Öi asum─â cu b─ârb─â╚Ťie ╚Öi curaj asemenea m─âsuri impopulare. Cum a f─âcut Traian B─âsescu ├«n 2009. ╚śi cum nu va face Klaus Iohannis ├«n 2020.

Aici a intervenit o ╚Ömecherie oribil─â. Pentru a fi preg─âtit─â rectificarea, nu era nevoie s─â fie convocat─â o ╚Öedin╚Ť─â de urgen╚Ť─â la Cotroceni. Rectificarea o face bine merci Guvernul ╚Öi ea poate fi anun╚Ťat─â de pre╚Öedinte, dac─â acesta are comportamentul responsabil al unui adev─ârat b─ârbat de stat, sau de premier, dac─â pre╚Öedintele pune coada ├«ntre picioare. A avut loc ╚Öedin╚Ťa de urgen╚Ť─â la Cotroceni din simplul motiv c─â pre╚Öedintele a ╚Ťinut musai s─â apar─â ├«n poz─â al─âturi de oamenii buni sau mai pu╚Ťin buni, care ├«n aceste zile ├«╚Öi asum─â decizii importante, care influen╚Ťeaz─â major via╚Ťa fiec─ârui om. Dar nu exclud, dincolo de pl─âcerea sa de a ╚Ťop─âi din poz─â ├«n poz─â, ╚Öi o alt─â inten╚Ťie vizat─â de Klaus Iohannis. Nici nu s-a ├«ncheiat bine ╚Öedin╚Ťa de urgen╚Ť─â de la Cotroceni, nici nu a terminat de citit de pe promter comunicatul s─âu redactat ├«ntr-o limb─â de lemn, ╚Öi iat─â c─â tot dinspre Cotroceni ÔÇ×pe surseÔÇŁ, prin intermediul unor ziari╚Öti acredita╚Ťi acolo, ├«n opinia public─â se distribuie informa╚Ťia conform c─âreia printre m─âsurile dure care urmeaz─â s─â fie luate la rectificare se num─âr─â ╚Öi am├ónarea sine die a cre╚Öterilor pensiei ╚Öi aloca╚Ťiei de stat pentru copii. Este lansat prin urmare un balon de ├«ncercare cu c├óteva zile ├«nainte de rectificare. Pentru ca autorit─â╚Ťile s─â afle din timp cum va reac╚Ťiona popula╚Ťia ╚Öi respectiv cum va reac╚Ťiona presa la m─âsurile preconizate de Guvern. ╚śi din nou Klaus Iohannis nu-╚Öi asum─â nimic. Nici m─âcar zvonul, care ├«n mod cert a plecat din laboratorul de la Cotroceni.

Frica de asumare a președintelui este de tip atavic. Ca de altfel și duplicitatea sa.

Comentarii

comentarii