Acasă Administraţie Fritz a prezentat bugetul Timișoarei pe 2021. Care sunt prioritățile?

Fritz a prezentat bugetul Timișoarei pe 2021. Care sunt prioritățile?

DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a prezentat joi, 25 martie, propunerea de buget a municipiului Timișoara pe anul 2021. În cursul aceleiași zile acesta urmează să fie publicat și pe site, pentru a sta 30 de zile în consultare publică. Cu subtitlul „Inspirat de energia timișorenilor”, bugetul prevede cheltuieli de 1,4 miliarde de lei și venituri „estimate conservator”, după cum s-a limitat să spună edilul.

„Am ales acest slogan pentru că tot ceea ce vrem să facem vrem să fie concentrat pe cetățean, nu pe administrație. Tot ceea ce facem nu facem pentru noi, ca primărie, ci pentru timișoreni. Considerăm că timișorenii au energie și au capacități care trebuie facilitate de primărie”, a explicat Fritz.

Conform primarului, bugetul se bazează pe patru principii: este orientat spre dezvoltarea Timișoarei în următoarea decadă, este al oamenilor din cartiere, crește calitatea vieții prin servicii de calitate și folosește șansa istorică a fondurilor europene. Cele 1,4 miliarde de lei vor fi repartizați astfel: 787 de milioane de lei (55,9%) pe funcționare și 620 de milioane de lei pe dezvoltare și investiții.

Fritz a ținut să puncteze, la cheltuieli de funcționare, că diferența „pe hârtie” față de anul trecut este de 10 milioane de lei, dar, în realitate. „În total, pornim cu 700 de milioane de lei (la cheltuieli de funcționare – n.r.) pentru anul 2021. Asta este deja o reducere semnificativă. Cel puțin asta este reducerea planificată, vom vedea dacă o vom putea și pune în aplicare. Nu vorbim doar de salarii, mai avem și medicina școlară, ordinea publică – deci și Poliția Locală –, reparații drumuri, funcționarea școlilor, salubrizare – aici am crescut bugetul un pic, știm că asta doare – , întreținerea spațiilor verzi”.

Punctual, cele mai mari cheltuieli de funcționare sunt estimate cu subvențiile: 99 de milioane de lei la Colterm, dintre care, 30 de milioane doar pe creditul de 30 de milioane de lei de la OTP Bank, și 74 de milioane la STPT. Reduceri semnificative, anunță primarul, vor fi la cheltuieli cu bunuri și servicii, de 41%, de la 354 la 267,5 milioane de lei, dintre care 58,4 doar pentru facturi neplătite. De asemenea, dacă în 2020 s-au asigurat 800.000 de lei pentru diplome, plachete, agende, calendare, etc., în 2021 vor fi doar 120.000 de lei, iar la deplasări, cheltuielile scad de la 860.000 la 130.000 de lei.

La capitolul dezvoltare, bugetul de 620 de milioane conține, aproxima Fritz, între 350 și 400 de linii de buget, multe proiecte fiind comasate, dar altele, unele dintre cele care au fost moștenite din bugetele anterioare, au fost scoase. Drepte exemplu a dat fântânile ornamentale.

Despre proiectele relativ noi, care nu au mai fost bugetat până acum, acesta a spus: „Pornim proiecte strategice. La toate proiectele mari din mandatul meu  trebuie să punem baza în acest an. Tot ceea ce se va vedea în anii următori începem acum. (…) Se spune în spațiul public că doar oprim proiecte. Opusul este adevărat: ne luptăm să finalizăm proiectele în derulare: modernizarea pe Prezan, Parcul Civic, Grigore Alexandrescu, Bogdăneștilor. Există și PNRR-ul. Trebuie să absorbim destul de repede banii, iar noile proiecte vor fi în jurul unor idei principale”.

Aceste idei principale ar urma să fie în număr de opt. Prima ar fi „digitalizare și smart city”, aici fiind incluse proiecte precum: ghișeul virtual, automatizarea proiectelor interne, portalul de date, smart Netcity, proiecte de energie solară, e-charging, smart lightning, smart sensors. Sunt prevăzute sume de aproximativ 200 de milioane de lei, însă orizontul de timp estimat este până în 2026, multe dintre proiecte urmând să fie finanțate prin PNRR sau POR.

Cu al doilea, „spații publice și cartiere”, Fritz vrea să pună ordine în urbanistica orașului. De exemplu, are bugetate PUZ-uri pentru zonele importante (Malul Begăi, Torontalului, Iosefin, Traian) prevăzute cu 2,4 milioane de lei, dar și documentații pentru regenerare urbană în zonele Aradului/Torontalului, Lipovei, Circumvalațiunii, str. Polonă și Complexul Studențesc. La „mobilitate urbană”, al treilea capitol, sunt prevăzute 175 de milioane de lei, fiind avută în vedere prioritar întregirea inelului 2 la est, dar și reînnoirea flotei de transport public prin PNRR, proiect care însă s-ar derula pe mai mulți ani.

La capitolul „Timișoara verde”, noul buget prevede 14,5 milioane de lei pentru proiecte cum ar fi Registrul verde, pădure-parc la Pădurea Verde și elaborarea unui masterplan pentru legarea canalelor de desecare în culoare ecologice. La „educație”, sunt prevăzute 95 de milioane de lei pentru creșe și grădinițe noi, reabilitări de școli și documentații pentru patru campusuri „smart” la Colegiul Național Bănățean, Liceul „Grigore Moisil”, Liceul de Arte Plastice și Liceul F. Nitti.

La „Sănătate” sunt prevăzuți 1,5 milioane de lei pentru documentație la noua maternitate, estimată la o valoare totală de 70 de milioane, 200.000 de lei pentru primii pași pentru un nou spital municipal și 12 milioane de lei pentru finalizarea corpului B la Spitalul „Louis Țurcanu”. La „Cultură” sunt prevăzuți 32 de milioane de lei, în care intră realizarea unui Muzeu al Orașului la Primăria Vechte (770.000 de lei, analize și documentanții), șase milioane de lei pentru Centrul Multicultural Mărășești și două milioane de lei pentru un „Traseu al Revoluției”. La capitolul „Sport”, fără a menționa sume concrete, Fritz plănuiește să facă un parc sportiv la Uszoda, să continue cu complexul sportiv din Lipovei și să reabiliteze stadionul de rugby „Theodor Amann”.

Proiectele cu care se mândrește Fritz sunt cele de regenerare urbană, iar diferența dintre această propunere de buget și bugetul de anul trecut ar fi că actuala echipă va ști să absoarbă mai bine bani europeni, ceea ce ar face ca bugetul pe 2021 să nu fie „supraestimat”, cum a fost cel pe anul trecut. Printre primele proiecte cu adevărat „noi”, vor fi și trei parcări supraetajate și/sau subterane: la Louis Țurcanu, pe strada Oituz și lângă stadion. Doar la prima ar putea fi începute lucrările în acest an. Mai multe detalii despre câte nivele ar urma să aibă nu a putut oferi detalii nici viceprimarul Ruben Lațcău.

Despre venituri, acesta a spus doar că estimarea făcută este „conservatoare”, nu a oferit o cifră, însă a menționat că versiunea finală a propunerii de buget va fi publicată în cursul zilei pe site, după ce vor fi făcute ultimele retușuri.

Proiect de buget pentru Timișoara 2021 – Comunicat 25.03.2021

Comentarii

comentarii