Acasă Actualitate Fritz a prezentat bugetul Timișoarei pe anul 2022. Printre priorități, servicii mai...

Fritz a prezentat bugetul Timișoarei pe anul 2022. Printre priorități, servicii mai bune de curățenie, investiții în rețeaua de termoficare și… toalete publice

DISTRIBUIȚI

Miercuri, 9 februarie, primarul Dominic Fritz a prezentat propunerea de buget pe anul 2022. Tot de miercuri, acesta întră în consultare publică, pe data de 21 februarie ar trebui organizată dezbaterea, iar la 1 martie primarul speră că va fi și aprobat. Astfel, în acest an, primăria își propune să cheltuie puțin peste două miliarde de lei.

 „Este foarte clar că România, Europa și, deci, Timișoara se află într-o situație bulversantă din multe puncte de vedere. Există o nesiguranță mare economică și socială: cum va afecta pandemia economiile noastre, cum va afecta criza energetică economiile noastre? Noi, la Timișoara simțim foarte direct efectele acestor crize cu sistemul nostru de termoficare. Nu este foarte ușor să alcătuim un buget. (…) Vă prezint astăzi un buget încrezător, încrezător în potențialului Timișoarei, în faptul că Timișoara este și va rămâne orașul cel mai dinamic din România”, a declarat primarul Dominic Fritz.

În total, bugetul prevede cheltuieli de 2,016 miliarde de lei. Dintre acestea, cheltuielile de funcționare ar reprezenta 44,7%, iar investițiile 55,3%. Defalcat, din banii din prima categorie, de exemplu, 36% vor merge pe bunuri și servicii, 25,2% pe personal sau 22,2% pe subvenții. În ceea ce privește investițiile, împărțeala este mai complexă, dar o bună parte, aproximativ 9%, o reprezintă creditul de 100 de milioane de lei luat de la Banca Mondială. Per total, 44,6% din banii de investiții vor veni de la bugetul local, iar 35,9%. Numai în ceea ce privește proiectele pe fonduri europene aflate deja în derulare, Fritz își propune să absoarbă 503 de milioane de lei.

Investițiile ar avea și câteva capitole prioritare, cum ar fi infrastructura de bază în cartiere (termoficare, rutieră și velo, iluminat public), investiții în educație și sănătate, pregătirile pentru titlul de capitală europeană a culturii,  proiectele comunității, atenuarea crizei energetice și pregătirile pentru programele de finanțare PNRR și POR. Dintre șantiere majore care ar trebui încep în acest an, Fritz a amintit de podul ILSA – ISHO (alocate 3 milioane de lei), pasaj Solventul (45 de milioane), bulevardul Stan Vidrighin (27 de milioane), Maternitatea Nouă (1,5 milioane).

În privința ultimului proiect, primarul a dat și o veste: chiar miercuri a ajuns la Timișoara o delegație de nouă persoane a Băncii Mondiale. „Sunt aici pentru că începem o colaborare pentru noul spital municipal în Timișoara. Împreună cu reprezentanții Băncii Mondiale am vizitat o locație în zona de nord a orașului, lângă aerodromul Cioca, unde noi vom face toate posibilitățile pentru a construi un campus medical pentru un nou spital”, a declarat Fritz. Concret, Banca Mondială va pune jumătate din valoare, 100.000 de euro, pentru un studiu de prefezabilitate. Fritz spune că sunt perspective „foarte optimiste” și că proiectul în sine ar fi unul „realist”.

Un aspect de remarcat ar fi că, urmare a unor probleme sesizate pe rețelele de socializare și în presă, Fritz a decis să suplimenteze cu opt milioane de lei fondurile alocate curățeniei. Anul trecut nu au fost cheltuiți toți banii alocați, însă toate facturile ar fi fost achitate la timp. De vină pentru problemele de pe străzile din oraș ar fi caietul de sarcini în baza căruia a fost alcătuit contractul cu Brantner, a spus primarul. Acesta nu ar conține decât 50% din străzile din Timișoara, dar și așa primarul și-ar fi dorit ca firma să execute măcar pe cele cuprinse curățenia ca la carte.

Pentru alt subiect actual, cel al crizei energetice, în bugetul pe anul 2022, administrația Fritz a alocat bani pentru măsuri pe termen, scurt, mediu și lung. Pe termen scurt, își propune să reabiliteze instalațiile din școli, spitale și instituții și să treacă spre utilizarea combustibililor alternativi. Pe termen mediu, sunt prevăzuți bani pentru instalare de centrale proprii în instituții, amplasarea panourilor fotovoltaice unde este posibil și să reabiliteze rețeaua de termoficare. Pe termen lung, obiectivele ar fi finalizarea retehnologizării rețelei, optimizarea acesteia cu centrale de cartier și implementarea unor soluții pentru generarea de energie termică și electrică. Totuși, sunt prevăzuți 120 de milioane de lei și pentru subvenții.

În privința pregătirilor pentru anul 2023, primarul a vorbit despre o aplicație pentru promovarea evenimentelor din oraș, amplasarea unei semnalistici urbane specifice și… amplasarea toaletelor publice în zonele cu mulți vizitatori. Fritz a declarat că vrea, în continuare, ca Centrul de Proiecte să se ocupe de gestionarea proiectului. În ceea ce privește asociația, declarațiile acestuia au fost mai mult ambigue.

Cele mai importante capitole ale bugetului le puteți vedea în următoarea prezentare, cea care a și însoțit discursul de miercuri al lui Fritz:

Buget 2022

Bugetul detaliat poate fi consultat la https://buget.primariatm.ro/.

Comentarii

comentarii