Acasă Actualitate Fritz: „Am intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru anul 2023”. Încă...

Fritz: „Am intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru anul 2023”. Încă se așteaptă „îmbunătățirea” legislației

DISTRIBUIȚI

Reprezentanții Primăriei Timișoara anunță miercuri, 30 martie, că programul Capitalei Europene a Culturii, modificat la începutul acestui an, a primit undă verde de la Bruxelles, de la juriul european de monitorizare. Astfel, ar fi fost „parcurse toate etapele necesare pentru a putea demara finanțarea programului cultural prioritar Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.

Totuși, pentru ca administrația Fritz să își poată pune în aplicare strategia, însă, ar mai fi nevoie și de modificarea OUG 42/2019, care în prezent prevede că Asociația TM2021, și nu Centrul de Proiecte, primește finanțare pentru implementarea proiectului. De altfel, această „îmbunătățire a cadrului legislativ” se tot lasă așteptată, vorbindu-se despre ea inclusiv în ședința Consiliului Director al asociației din februarie.

„Am intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru anul 2023, cel în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii. Am primit și ultimul acord din partea juriului european de monitorizare, care aprobă întru totul programul cultural actualizat pentru perioada rămasă 2022 – 2023. Sunt încrezător că în toamnă, Timișoarei îi va fi decernat premiul Melina Mercouri și suma aferentă pentru programul Capitală Europeană a Culturii. Le mulțumesc pentru munca făcută celor șapte curatori ai programului, colegilor mei de la Centrul de Proiecte și operatorilor culturali implicați în acest efort. Apreciez și contez, în continuare, pe colaborarea constructivă cu Ministerul Culturii și cu Consiliul Județean Timiș, co-finanțatori ai programului,” a declarat primarul Dominic Fritz.

Potrivit unui comunicat al primăriei, această bornă respectă planul de acțiuni asumat de Primăria Municipiului Timișoara în toamna anului trecut în fața reprezentanților de la Bruxelles. O scrisoare oficială, transmisă marți, 29 martie 2022, ar valida pașii realizați până acum, „subliniind importanța și calitatea muncii de actualizare, consolidare și adaptare a programului cultural, dând astfel undă verde demarării finanțărilor”.

„Analiza amănunțită a stadiului de dezvoltare a proiectelor din dosarul de candidatură inițial și actualizările necesare se bucură de aprobarea noastră deplină”, ar scrie în acea scrisoare, potrivit comunicatului. Juriul european de monitorizare, cel care a analizat programul cultural, este cel care decide și acordarea premiului „Melina Mercouri” și monitorizează și evaluează îndeplinirea criteriilor europene și a angajamentelor din bidbook.

„Centrul de Proiecte va începe procedura de finanțare a proiectelor care fac parte din Programul Cultural actualizat până la sfârșitul acestei săptămâni, urmând ca după ce va fi adoptată propunerea de modificare a OUG 42/2019 să lanseze apeluri de finanțare pentru extinderea programului cultural pentru anul 2023 din bugetul alocat de către Ministerul Culturii”, se mai arată în comunicat.

În final, reprezentanții primăriei amintesc că din bugetul local vor fi alocate 15 milioane de euro – 6 milioane euro în 2022 și 9 milioane euro în 2023 – pentru susţinerea Programului Naţional „Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. „Banii vor fi distribuiți structurilor cu rol de implementare: Centrul de Proiecte, instituțiile publice de cultură în subordinea Consiliului Local Timișoara și Asociația Timișoara 2021. Banii vor acoperi finanțarea programelor culturale și costurile de implementare”, se încheie comunicatul.

Comentarii

comentarii