Acasă Administraţie Fritz nu exclude ca Primăria să se retragă din Asociația TM2021

Fritz nu exclude ca Primăria să se retragă din Asociația TM2021

728
DISTRIBUIȚI

Vineri, 12 februarie, primarul Dominic Fritz s-a întâlnit online cu reprezentanții mediului cultural din Timișoara. Miercuri, 17 februarie, în conferința de presă a primăriei, jurnaliștii i-au solicitat că dea detalii în legătură cu noua structură a „ecosistemului” cultural propus, mai exact cu rolul și banii pe care i-ar primi în acest context Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

„Așa cum explicat, tot ce ține de finanțări nerambursabile pentru cultură, pentru Capitala Culturală, va fi procesat prin acest Centru de Proiecte. Asociația, dacă vrea și ea să fie organizator de proiecte, dacă vrea și ea bani, trebuie să aplice la rândul ei. Nu va exista o sumă de bani dată direct asociației, în afară de cotizație, cât timp municipiul Timișoara este membru al asociației și cât timp este stabilit care este suma cotizației. Atât timp trebuie și plătită cotizația. Orice altceva ar fi ipocrit. Subliniez: cât timp este membru al asociației”, a spus Fritz.

Ulterior, la altă întrebare, legată de o posibilă ieșire a primăriei din asociație, Fritz a fost tranșant: „Se înțelege exact ce am vrut eu să transmit când am spus «cât timp este membru”. În legătură cu sumele necesare implementării și operarea noului ecosistem cultural, primarul a mai spus că încă nu poate face estimări. Momentan, se lucrează la regulamentele de organizare și funcționare, iar de abia după aceea s-ar putea face estimări. „Ne raportăm la celelalte centre din țară, ARCUB din București sau la cel din Cluj. Cred, și nu mi-e rușine să o spun, că trebuie să investim inclusiv în capacitatea profesională de a dezvolta politici culturale”, a adăugat acesta.

Reamintim, pe lângă Centrul Timișorean de Proiecte, noul regulament propus de Fritz mai prevede și înființarea Serviciului Cultură în organigrama primăriei, dar și Asociația de Promovare a Timișoarei. Centrul de Proiecte ar urma să se ocupe de finanțările nerambursabile și implementarea proiectelor culturale care vor beneficia de acestea, Serviciul Cultură ar urma să traseze direcțiile generale de dezvoltare a culturii în municipiu, iar Asociația de Promovare a Timișoarei se va ocupa de brandul orașului și de latura comercială a culturii acestuia.

Administrația locală se declara deschisă la orice sugestii de modificări venite din partea actorilor culturali, regulamentul propus și formularul de sugestii fiind disponibile la: https://www.primariatm.ro/cultura/consultare-publica/.

Comentarii

comentarii