Acasă Administraţie Fritz se arată nemulțumit de noile măriri de taxe și impozite

Fritz se arată nemulțumit de noile măriri de taxe și impozite

DISTRIBUIȚI

Ordonanța privind taxele impozitele, publicată pe 15 iulie, îl nemulțumește pe primarul Dominic Fritz, cu atât mai mult cu cât în două săptămâni Consiliul Local Timișoara ar trebui să o pună în aplicare, aprobând un nou HCL pentru taxele și impozitele pe anul 2023. Asta în condițiile în care anul trecut deja au fost crescute unele taxe și impozite locale, de această dată la inițiativa administrației useriste.

Miercuri, 31 august, Primarul Timișoarei a ținut să își facă publice nemulțumirile, plângându-se atât de fondul noii ordonanțe, cât și de partea tehnică a acesteia. Pe de o parte timișorenii ar urma să plătească impozite mult mai mari, pe de altă parte este foarte dificil de implementat noul sistem, spune Fritz.

„S-a dat ordonanța de guvern din 15 iulie care prevede schimbări majore în felul în care sunt impozitați românii pentru proprietățile lor. După cum știți taxele de impozitele pe clădiri sunt venituri la nivel local. Această ordonanță a intrat în vigoare în 15 iulie și prevede ca în 60 de zile, consiliile locale să emită HCL-uri de stabilirea nivelului taxelor și impozitelor pentru anul 2023. În 15 septembrie se împlinește aceste termen. Niciun oraș din România nu a emis acest HCL, pentru că este un haos mare și chiar zilele acestea domnul prim-ministru spunea că s-ar putea să se proroge termenul încă un an”, a declarat miercuri Fritz.

Acesta a făcut și niște simulări, iar „veștile nu sunt bune”. Cum ordonanța prevede o impozitare în baza unei grile notariale, impozitele nu vor mai depinde numai de suprafața și anul de construcției, ci și de „valoarea cât de cât de piață”, după cum a spus Fritz. „Pentru Timișoara, înseamnă că pentru marea majoritate a proprietarilor vorbim de o creștere de impozit de cel puțin 50%, dar de până la 3, 4 sau 5 ori. (…) Probabil nu va exista clădire rezidențială în Timișoara unde să nu crească impozitele. Nu cred că este momentul să crească în toată țara și în mod special nu este momentul să crească în Timișoara impozitele”, a adăugat acesta.

Primarul a dat și exemple concrete:

  • pentru un apartament de 64 mp, cu trei camere, situat într-un bloc construit în anii 80, din zona soarelui, impozitul ar urma să crească de la 121 la 465 lei;
  • pentru un apartament de 85 mp, cu două camere, din zona centrală, creșterea ar fi de la 154 la 750 de lei;
  • pentru o casă din zona de nord a orașului, dacă impozitul este acum de 356 de lei, acesta ar crește până la 527 de lei.

În ceea ce privește partea tehnică a ordonanței, Fritz consideră că noul calcul va fi greu de pus în aplicare. „A doua problemă a acestei ordonanțe este că nu poate fi aplicată. În Timișoara avem 184.000 de persoane fizice contribuabili, care dețin peste 318.000 clădiri și terenuri. Ar trebui să calculăm impozitul pentru fiecare dintre acestea. Trebuie să știm câte camere, câți metri pătrați are fiecare. Multe dintre aceste date nu le avem. Va trebui să emitem decizii de impunere pe baza unor estimări, iar cetății au 30 de zile să le corecteze. Suntem în septembrie și încă nu știm dacă și cum vor fi aplicate aceste prevederi. Susțin într-un mod cât se poate de clar să amânăm implementarea acestor reforme. Măcar să ne dea timp destul, să o amâne un an. Este discutabil dacă trebuie implementată de tot”, a conchis Fritz.

Noua ordonanță va fi, de altfel, unul dintre subiectele de discuții ale întâlnirii de joi, de la Cluj, a Asociației Municipiilor.

Comentarii

comentarii