Acasă Actualitate Fritz vrea să schimbe modul de întreținere a aliniamentelor stradale

Fritz vrea să schimbe modul de întreținere a aliniamentelor stradale

DISTRIBUIȚI

„Schimbăm modul de întreținere al aliniamentelor stradale”, anunță Dominic Fritz. Primarul Timișoarei cere, de fapt, mai mult grijă la toaletarea arborilor, sincronizarea acestor acțiuni cu perioadele optime pentru fiecare specie, dar și plantarea mai multor puieți. Edilul își prezintă cererile vineri, 18 martie, într-o postare pe rețelele de socializare.

„Până acum, echipele de tăieri interveneau dacă și când primeau o sesizare de la cetățeni că e nevoie de toaletarea unui arbore sau când era un pericol real. Se intervenea doar punctual, iar de multe ori echipele reveneau pe aceeași stradă la sesizări diferite. Această practică ne-a adus în situația în care avem aliniamente întregi unde nu s-a intervenit prin tăieri de corecție, de un deceniu. O practică nesănătoasă pentru arbori. Dacă se fac intervenții la timp asupra puieților, nu va mai fi nevoie de tăieri agresive mai târziu – care de multe ori ne revoltă – asupra arborilor maturi”, spune Fritz despre acțiunile din trecut.

Spre comparație, pentru viitor, planurile primarului ar arăta astfel: „Noul mod de lucru pe care l-am introdus înseamnă efectuarea lucrărilor tăierilor de formare, corecție și regenerare a tuturor exemplarelor de pe o stradă întreagă, dar respectând și perioadele optime ale fiecărei specii în parte. În septembrie anul trecut colegii mei de la Direcția Infrastructură Verde și echipele de tăieri de la firmele care se îngrijesc de spațiul verde au învățat de la arboricultori renumiți cum să se îngrijească de arborii din oraș, în cadrul unui parteneriat inovativ pentru orașele din România. Îmi doresc ca în această an să pună în practică cele învățate și să avem arbori sănătoși în oraș. Este important ca sesizările să fie făcute în momentul în care se constată că există probleme reale care pun în pericol viața cetățenilor sau a bunurilor. Contează ca arborii să fie analizați individual și tratate problemele punctual pentru fiecare caz în parte”.

Primarul atașează și fotografii cu „colegii de la Direcția Infrastructură Verde” care au intervenit asupra un aliniament de tei, plantat acum 10 ani, dar asupra căruia nu s-au făcut niciodată lucrări de întreținere. Weekendul trecut, mai spune primarul, au început plantările de puieți în zona de nord a centurii forestiere a Timișoarei. Au fost deja puși 1.000 de puieți de glădiță, stejar, paltin și salcâm, iar acțiunile cu voluntari vor continua și în acest sfârșit de săptămână.

Comentarii

comentarii