Acasă Sănătate Fumatul pasiv, un pericol pentru nefumători: peste 7.000 de chimicale inhalează când...

Fumatul pasiv, un pericol pentru nefumători: peste 7.000 de chimicale inhalează când stau lângă fumători

483
DISTRIBUIȚI

fumat

Fumatul pasiv este la fel de nociv ca şi fumatul propriu-zis. Cercetătorii au realizat un infografic cu substanţele chimice pe care le inhalează fără să vrea cei care stau în preajma fumătorilor. Este vorba de peste 7.000 de chimicale – informează descopera.ro.

Sute din aceste chimicale sunt toxice, susţine American Cancer Society, iar 70 sunt considerate cancerigene, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. Din anul 1965, aproximativ 2,5 milioane de nefumători au murit din cauza fumatului pasiv, iar alte câteva mii s-au îmbolnăvit din această cauză. Pe lângă bolile de inimă şi cancer, fumatul pasiv creşte riscul de diabet, astm, iar în cazul copiilor poate duce la agresivitate şi comportament antisocial.

Din fericire, expunerea la fumatul pasiv a scăzut mult în ultimii ani, de la 88% la 40%, ceea ce arată că oamenii au înţeles riscul mare pe care îl presupune acest obicei. Printre aceste chimicale se numără amoniacul, formaldehida, benzenul, arsenicul, dar şi cadmiu şi poloniu-210.

Sursa: Medical Daily

Comentarii

comentarii