Acasă Actualitate Fumatul va fi interzis în orice spaţiu public închis!

Fumatul va fi interzis în orice spaţiu public închis!

331
DISTRIBUIȚI

În curând, conform unei directive a Uniunii Europene…
“Cred că peste nu foarte mult timp, în toate ţările europene, fumatul va fi interzis în toate spaţiile publice închise”, spune europarlamentarul Cristian Buşoi
Faptul că tutunul dăunează grav sănătăţii este o chestiune ştiută şi… probată. Foarte mulţi oameni au avut de suferit din cauza fumatului. Fie s-au agravat bolile pe care le-au avut, fie au dobândit altele noi din cauza fumatului. În orice caz, spaţiul fumătorilor începe să se restrângă pe zi ce trece. În Uniunea Europeană va apărea o directivă ce va interzice fumatul în spaţiile publice închise, indiferent cum s-ar numi ele. Fie că e discotecă, clădire publică, birou sau orice alt spaţiu public închis. Fumătorii vor putea fuma pe stradă şi acasă, în propria intimitate. În rest, conform acestei directive ce se află în pregătire şi în discuţii, fumătorii nu vor mai putea fuma nici în baruri sau cafenele. O lege care-i protejează pe nefumători de fumători (deoarece cei cărora nu le place ţigara nu vor mai fi nevoiţi să le inhaleze fumul celorlalţi care fumează – fumatul pasiv) şi, de asemenea, îi protejează pe fumători de ei înşişi (fiind mult mai puţine spaţiile în care se poate fuma, fumătorii se vor gândi mai serios să se lase de acest obicei). În plus, nu s-ar pune atâtea restricţii dacă fumatul nu ar fi extrem de nociv.

“O treime dintre ţările Uniunii Europene au interdicţie totală de a fuma în orice spaţiu public închis”
În grupurile politice din Parlamentul European deja au început discuţiile pe tema acestei directive. “În grupul politic ALDE, am avut o discuţie aprinsă şi lungă pe tema unei directive sub forma unui regulament care înseamnă că se aplică automat şi cuvânt cu cuvânt ceea ce se decide la nivelul Uniunii Europene. 650.000 de persoane mor în fiecare an din cauza unor boli care sunt influenţate mai mult sau mai puţin de consumul de tutun. O treime dintre ţările Uniunii Europene au interdicţie totală de a fuma în orice spaţiu public închis, fie el birou, bar, restaurant, discotecă. De asemenea, în restul ţărilor UE, aşa cum este cazul României, există reglementări mai mult sau mai puţin restrictive”, spune europarlamentarul PNL Cristian Buşoi.

Vor fi sancţionaţi şi fumătorii ce nu respectă legea!
În aceste zile şi în zilele ce vor urma se poartă o dezbatere aprinsă la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte această directivă ce va avea cuvânt de lege în toate ţările membre UE. Adică nu va fi de genul “dacă doriţi să aplicaţi”, ci de genul “trebuie să aplicaţi”. “Cred că peste nu foarte mult timp, în toate ţările europene, fumatul va fi interzis în toate spaţiile publice închise. Tot ceea ce înseamnă încăperi. Se propune ca sancţiunile să nu mai fie doar către proprietarii sau administratorii acestor spaţii, ci să se gândească contravenţii şi fumătorilor care nu respectă aceste prevederi. În cazul în care această reglementare va trece, pasibili de a primi sancţiuni vor fi şi fumătorii”, spune Cristian Buşoi.

“Le voi propune colegilor de la tineret să facem o acţiune pentru a vedea dacă se respectă sau nu legislaţia anti-fumat”
Nici la noi în ţară, însă, nu se respectă legea actuală împotriva fumatului. “Cred că va trebui să ne preocupăm din ce în ce mai mult la noi în ţară de felul în care legea anti-fumat e respectată. Nu mai departe de Timişoara, mi s-au făcut interpelări că nu se respectă această interdicţie de a fuma nici în unele clădiri oficiale guvernamentale, dar nici în clădiri mari, cum ar fi de exemplu Mall-ul din Timişoara. Le voi propune colegilor de la tineret să facem o acţiune pentru a vedea dacă se respectă sau nu legislaţia anti-fumat. Cred că este de datoria noastră de a le atrage atenţia, de a face interpelări, de a obliga instituţiile responsabile, într-un fel sau altul, să pună în aplicare legea, dacă nu fac acest lucru”, spune Cristian Buşoi.

Comentarii

comentarii