Acasă Actualitate Fundaţia “Pentru voi” are nevoie de sprijinul CJT

Fundaţia “Pentru voi” are nevoie de sprijinul CJT

465
DISTRIBUIȚI

Locuinţa protejată DINU, din cadrul Fundaţiei “Pentru Voi” Timişoara, este un serviciu social care oferă găzduire şi îngrijire specializată pentru persoane adulte cu dizabilităţi intelectuale. Locuinţa protejată a fost înfiinţată în anul 2001. Clădirea a fost construită de asociaţia Hilfe fur Rumanien, în 1994 şi a fost donată Inspectoratului de Stat pentru Persoane cu Handicap, instituţie care a fost desfiinţată în anul 2003, clădirea fiind preluată de Consiliul Judeţean Timiş.

E nevoie de reparaţii

Centrul de servicii sociale „Pentru Voi” a renovat şi a amenajat clădirea, pentru a răspunde nevoilor beneficiarilor ei. De asemenea, Fundaţia "Pentru Voi" a construit, lângă clădirea în care se află locuinţa protejată DINU, cu finanţare olandeză, o brutărie care funcţionează în cadrul unităţii protejate a fundaţiei şi unde sunt angajaţi 3 beneficiari ai casei DINU, persoane cu dizabilităţi intelectuale. În locuinţa protejată DINU locuiesc actualmente 7 beneficiari cu dizabilităţi, angajaţi în unitatea protejată sau în diferite societăţi comerciale, cheltuielile de funcţionare fiind preluate de Fundaţia "Pentru Voi", pentru a se reduce costurile Centrului de Servicii Sociale "Pentru Voi". În prezent, clădirea are probleme serioase de utilizare (igrasie la demisol şi mansardă, lipsa hidroizolării clădirii, infiltraţii de apă din băi, tâmplăria interioară deteriorată, instalaţiile sanitare, electrice şi termice necorespunzătoare), care conduc la necesitatea unor reparaţii şi lucrări de întreţinere frecvente şi costisitoare. La acestea se adaugă costul foarte ridicat al încălzirii, datorat consumului mare de gaz lichefiat şi neizolării clădirii. Alimentarea cu apă potabilă se face dintr-un foraj propriu, astfel încât apar frecvent probleme cu calitatea apei, deşi există aparatură de filtrare. În zonă nu există canalizare, iar fosa septică achiziţionată de Centrul de Servicii Sociale „Pentru Voi” nu face faţă, din cauza nivelului ridicat al pânzei freatice. E nevoie şi de refacerea împrejmuirii, cea existentă prezentând pericol major pentru siguranţa beneficiarilor, precum şi de realizarea accesibilităţilor pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii.

“Toate acestea fac necesare lucrări urgente de renovare (reparaţii capitale), care sunt cheltuieli de capital şi nu pot fi făcute de Centrul de Servicii Sociale „Pentru Voi”, astfel încât am solicitat proprietarului clădirii, Consiliul Judeţean Timiş, finanţarea acestor lucrări în cadrul unui proiect social, în cadrul Programului Operaţional Regional Axa 1- Sprijinirea Dezvoltării Durabile a oraşelor – Polul urban de creştere Timişoara. Proiectul de finanţare include şi solicitarea Centrului de Servicii Sociale "Pentru Voi", care, însă, nu reprezintă decât o mică parte”, a spus Laila Onu (foto), directorul fundaţiei. În calitate de proprietar, CJT are dreptul şi  responsabilitatea stabilirii magnitudinii investiţiei în clădirea în cauză şi implicit a valorii finanţării nerambursabile pe care o solicită.

Comentarii

comentarii