Acasă Actualitate Fundaţia “Pentru Voi” Timişoara şi Institutul pentru Politici Publice solicită Parlamentului...

Fundaţia “Pentru Voi” Timişoara şi Institutul pentru Politici Publice solicită Parlamentului României legi pentru protejarea persoanelor cu dizabilităţi

403
DISTRIBUIȚI

“Având în vedere preocuparea extrem de scăzută a actualului Parlament al României, aşa cum rezultă din analiza activităţii primelor sesiuni legislative din acest mandat, pentru legiferarea problemelor acute cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi din România, Fundaţia “Pentru Voi” Timişoara şi Institutul pentru Politici Publice (IPP) cer celor două camere să aşeze în lista de priorităţi şi proiectele legislative care privesc persoanele cu dizabilităţi”, a precizat Laila Onu (foto), directorul Fundaţiei “Pentru Voi”.  Din 7 proiecte ce vizează, în principal, modificări ale legii-cadru privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, doar două au devenit legi. Legea nr. 359/2009 şi Legea nr. 360/2009.
Cele două organizaţii mai susţin că Guvernul Româniai a avizat negativ 4 dintre cele 7 proiecte legislative depuse în sesiunea trecută de parlamentari.
Mai grav, guvernul a adoptat la începutul acestui an fără consultarea furnizorilor de servicii o hotărâre prin care stabileşte standarde de cost pentru serviciile sociale fără a ţine cont de gradul de dizabilitate, abordare care contravine normelor europene ce prevăd dreptul persoanei la servicii sociale flexibile, centrate pe persoană şi adaptate nevoilor individuale. “Dat fiind că a început recent o nouă sesiune legislativă, facem un apel la Parlament atrăgând atenţia că cea mai importantă măsură legislativă este ratificarea Convenţiei ONU pentru persoanele cu dizabilităţi, dezbaterea ei fiind constant tergiversată în Parlament. Ratificarea Convenţiei va crea cadrul necesar pentru a asigura respectarea drepturilor şi incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi”, susţin cele două organizaţii.
Detalii la IPP, tel: 021 212 3126, e-mail: elena@ipp.ro sau la Fundaţia “Pentru Voi”, tel: 0256.228.062, e-mail: pentruvoi@pentruvoi.ro.

Comentarii

comentarii