Acasă Actualitate Fundaţia „Rudolf Walther” îşi exprimă îngrijorarea faţă de Hotărârea Consiliului Local Timişoara

Fundaţia „Rudolf Walther” îşi exprimă îngrijorarea faţă de Hotărârea Consiliului Local Timişoara

948
DISTRIBUIȚI

Fundaţia “Rudolf Walther” Timişoara îşi exprimă îngrijorarea faţă de proiectul de Hotărâre a Consiliului Local Timişoara din data de 17 noiembrie care prevede interzicerea scutirilor la plata impozitelor pe clădiri în cazul organizaţiilor non-guvernamentale. Suntem îngrijoraţi!

Potrivit proiectului Consiliul Local al Municipiului Timişoara va interzice, începând cu 1 ianuarie 2011, acordarea de scutiri, precum şi orice fel de gratuitate la plata impozitelor pe clădiri. Aceste scutiri se acordau de către Consiliul Local prin Hotarâre, pe baza prevederilor art. 285 alin. 1 lit.c din Codul Fiscal pentru organizaţiile umanitare care au ca unică activitate întreţinerea şi funcţioarea căminelor de bătrâni şi a caselor pentru ocrotirea copiilor orfani şi a copiilor străzii. „În acest context dorim să facem cunoscută îngrijorarea noastră faţă de această măsura a Consiliului Local şi să vă aducem la cunoştinţă impactul pe care l-ar putea avea acest proiect de Hotărâre”, a precizat prof. Cristian Popescu, directorul fundaţiei.

Kinderzukunft – Fundaţia Rudolf Walther – Filiala din Timişoara este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit, apolitică, cu personalitate juridică română, care are ca obiect de activitate creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor din România. Este cunoscută ca fiind cel mai mare centru de servicii sociale privat din ţară, deschis încă din 1994, acreditaţi pentru a oferi servicii sociale, la cel mai înalt nivel, copiilor dezavantajaţi. Scopul caritabil al fundaţiei este acela de a promova un mod adecvat de viaţă pentru copii sau alte persoane aflate în nevoie, care din cauza stării lor fizice sau psihice sau din alte motive nu au un trai normal şi de a le asigura cazare, mâncare, tratament medical, educaţie şi pregătire profesională.

Servicii

„Pentru a evidenţia şi susţine afirmaţiile de mai sus vă enumerăm serviciile si proiectele finanţate exclusiv de fundaţie, în beneficiul comunităţii sociale din Timişoara si judeţul Timiş”, se arată în comunicatul organzaţiei.

– Serviciul Rezidenţial Rudolf Walther

– Serviciul pentru Dezvoltarea Deprinderilor de Viaţă Independentă în vederea Reinserţiei Socio-Profesionale;

– Centrul de Suport şi Asistenţă pentru Famiiile şi Copiii Aflaţi în Dificultate;

– Locuinţe Protejate pentru Sprijinirea Reinserţiei Socio-Profesionale a Tinerilor care Provin din Centre de Plasament – acordă suport tinerilor care părăsesc centrele de plasament.

Toate cele enumerate mai sus sunt servicii de tip rezidenţial pentru copiii şi tinerii separaţi temporar sau definitiv de familie.

– Şcoala cu clasele I – VIII Rudolf Walther – oferă şcolarizare primară şi gimnazială într-un cadru profesionist;

– Grădiniţa cu program săptămânal Rudolf Walther; Ambele instituţii de învăţământ funcţionează în clădirile fundaţiei pentru care suportăm costurile de întreţinere.

– Centrul de Formare Profesională Gunther Rick – oferă cursuri de calificare şi recalificare, gratuite, pentru toate categoriile de vârstă.

Pe toată perioada de funcţionare a fundaţiei, de serviciile acordate au beneficiat peste 1000 de cursanţi calificaţi profesional, peste 1000 de copii au locuit în instituţie, beneficiind de cazare, masă, educaţie. Prin intermediul fundatiei au fost distribuite aprox. 50 000 de pachete către copiii din centre de plasament, şcoli speciale, şcoli generale şi grădiniţe din mai multe judeţe ale ţării. Kinderzukunft – Fundaţia Rudolf Walther – Filiala din Timişoara nu desfăşoară activităţi comerciale, unica activitate desfăşurată fiind cea caritabilă. Finanţarea serviciilor pe care le oferim sunt în grija exclusivă a fundaţiei fără a avea sprijinul autorităţilor locale sau al instituţiilor statului cu care colaborăm. Fondurile fiind obţinute din donaţii si sponsorizări din Germania ( 75% din buget) nu pot fi folosite spre a efectua alte plăţi, taxe, impozite ci numai în scopul în care au fost destinate per activitate.

Ar fi grav!

„Punerea în aplicare a proiectului Consiliului Local şi eventuala interzicere în a acorda scutiri sau alte gratuităţi la plata impozitelor pe clădiri ar avea un impact negativ asupra fundaţiei şi asupra comunităţii locale ce beneficiază de serviciile oferite de fundaţie, care probabil într-un final ar duce la desfiinţarea activităţilor desfăşurate de instituţia noastră. Principalul finanţator Kinderzukunft Stiftung s-a gândit deja la o posibilă retragere ceea ce ar duce la închiderea activităţii fundaţiei. În condiţiile în care, în cadrul instituţiilor de stat se desfiinţează servicii de asistenţă socială, credem că fundaţia va avea un rol hotărâtor asupra comunităţii locale şi rurale dacă i se permite să beneficieze în continuare de scutirea la plata impozitelor pe clădiri”, a precizat prof. Cristian Popescu.

Comentarii

comentarii