Luni, 6 noiembrie, la ora 18.00, la Muzeul Național de Artă, Fundația Pentru Voi Timișoara va lansa broșura “Brâncuși pe înțelesul tuturor”, în format ușor de înțeles, ca exemplu de mediere culturală prin accesibilizarea informației.
Concomitent, va fi prezentată și expoziția cu lucrările realizate de persoanele cu dizabilități intelectuale (grafică, decorațiuni, artizanat, fotografie).
Evenimentul este realizat în cadrul proiectului “Brâncuși pe înțelesul tuturor”, finanțat de către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), înscris în Programul Extins TM2023+.
Vor fi invitați reprezentanți ai autorităților locale și centrale, specialiști de la serviciile publice, de la alte organizații din domeniul dizabilității, beneficiarii și familiile/aparținătorii acestora.
”Prin proiectul „Brâncuși pe înțelesul tuturor” urmărim să sprijinim adulții cu dizabilități intelectuale în vederea exercitării drepturilor și integrării în comunitate, vizând creșterea accesului și participării la activități culturale.
Urmărim stimularea potențialului creator și de expresie artistică a 100 de persoane adulte cu dizabilități intelectuale, prin sesiuni educaționale, vizite în Timișoara la diferite evenimente culturale, ateliere de creație și exprimare prin fotografie și organizarea unei expoziții cu produsele acestor activități”, a explicat Laila Onu, directoarea Fundației Pentru Voi.
Pentru facilitarea accesului adulților cu dizabilități intelectuale și a aparținătorilor acestora la valori culturale și obiective de patrimoniu, au fost organizate trei excursii în trei locații culturale diferite din țară pentru 130 de participanți și, pe toată durata proiectului, a fost sprijinită participarea beneficiarilor la evenimente culturale din cadrul Programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.
”Vom accesibiliza informațiile despre viața și opera lui Constantin Brâncuși, vom elabora și vom prezenta publicului larg o broșură în limbaj ușor de înțeles și vom oferi servicii de mediere culturală pentru cel puțin 50 de persoane cu dizabilitati intelectuale care vor vizita Expoziția Brâncuși la Timișoara, oferind astfel oportunități crescute de participare la viața culturală pentru aceste persoane, dar și un model de accesibilizare și facilitarea accesului la activități culturale.
Vom mediatiza activitățile proiectului și problematica dizabilității intelectuale, vom promova drepturile pe care le au aceste persoane și posibilitățile de sprijin pentru participarea socială și pentru viața independentă în comunitate”, a mai explicat Laila Onu.
Cultura trebuie să fie pentru toți! Acesta este crezul de la care se pleacă în proiectarea și desfășurarea activităților. Persoanele cu dizabilități au dreptul să participe la cultură, atât din postura de consumator, cât și din cea de creatori, iar pentru realizarea acestui deziderat au nevoie de accesibilizarea mediului fizic, de sprijin pentru accesarea diferitelor locații, dar și de informații accesibile, în limbaj ușor de înțeles, de activități educaționale, de ghidaj.
”Pentru facilitarea înțelegerii conceptelor din domeniul cultural vom porni de la transpunerea în limbaj ușor de înțeles a informațiilor despre viața și opera lui Constantin Brâncuși.
Beneficiarii vor putea să aibă astfel o înțelegere mai bună despre creație și creator și vor fi sprijiniți să viziteze Expoziția Brâncuși care este organizată în Timișoara în acest an, cea mai mare din ultimii 50 de ani. Vom sprijini participarea adulților cu dizabilități intelctuale la acest eveniment prin oferirea de mediere culturală, ceea ce va contribui, pe lângă creșterea gradului de satisfacție, la îmbunătărirea participării acestor persoane la viața culturală”, a concluzionat Laila Onu.
Comentarii
comentarii