Acasă Actualitate Fundația Pentru Voi Timișoara lansează proiectul “Brâncuși pe înțelesul tuturor”

Fundația Pentru Voi Timișoara lansează proiectul “Brâncuși pe înțelesul tuturor”

DISTRIBUIȚI

Fundația Pentru Voi Timișoara lansează proiectul ’Brâncuși pe înțelesul tuturor”, finanțat de către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD), care se va desfășura, în perioada 1 august-13 noiembrie 2023.

În legătură cu acest proiect, Laila Onu, directoarea Fundației Pentru Voi, a spus: 

“Am constatat că acțiunile și diversele evenimente din cadrul programului “Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” sunt mult prea puțîn accesibile pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv cele cu dizabilități intelectuale. 

În cazul beneficiarilor noștri, în special al celor cu dizabilitate severă, pe lângă problemele de accesibilizare a informației ne-am confruntat cu reale dificultăți de acces, mediul fizic limitând semnificativ participarea persoanelor cu afectări locomotorii (scări de acces, fără rampă sau lift, piatră pe pardoseală, spații delimitate de praguri înalte etc).

Ne propunem că cel mai important eveniment, respectiv Expoziția Brâncuși, organizată în Timișoara în acest an, să fie accesibil și persoanelor cu dizabilități intelectuale, care au dreptul să se bucure și să aibă acces la evenimente culturale de anvergură, în condiții de egalitate cu ceilalți consumatori de artă și cultură.

În cadrul proiectului, vom elabora o broșură pentru transpunerea în limbaj ușor de înțeles a informațiilor despre viața și opera lui Constantin Brâncuși, vom organiza o excursie la Târgu Jiu, unde persoanele cu dizabilități intelectuiale și aparțînătorii lor se vor putea bucură de vizitarea operelor sculptate de Brâncuși.

Atunci când vom vizită Expoziția Brâncuși li se vor explică în limbaj ușor de înțeles opera și viață lui Brâncuși, astfel că, prin accesibilizare și mediere cultuarala, persoanele cu dizabilități intelectuale să poată participa și să se bucure de un eveniment cultural de asemenea anvergură.

“ La acest apel de proiecte lansat de Ministerul Muncii și Solidaritaii Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Fundația “Pentru Voi” a depus dpua proiecte. 

Ne bucurăm că au fost acceptate ambele, cu atât mai mult cu cât doar opt dintre proiectele depuse la nivel național au fost aprobate cu finanțare. Sunt două proiecte cu teme diferite dar cu impact atât asupra comunității timișorene, cât și asupra persoanelor cu dizabilități ntelectuale, care se vor putea bucură de o manifestare culturală atât de grandioasă precum această expoziție de artă. 

Proiectul ’Brâncuși pe înțelesul tuturor” va constitui un exemplu de accesibilizare a conceptelor culturale, replicarea acestuia putând dezvoltă modele de bună practică în ceea ce privește acesibilizarea culturii și sprijinul participării persoanelor cu dizabilități în acest domeniu.”, a declarat Laila Onu, directorul general al fundației.

Comentarii

comentarii