Acasă Actualitate Furtunile generate de ciclonul care a făcut prăpăd în Grecia ajung în...

Furtunile generate de ciclonul care a făcut prăpăd în Grecia ajung în România

1255
DISTRIBUIȚI

România va fi spulberată de furtuni puternice în weekend, generate de ciclonul care a făcut prăpăd în Grecia. Sfârşitul de săptămână aduce vreme răcoroasă, dar şi ploi, ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului şi posibil grindină în mare parte din ţară.

Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), Elena Mateescu, a declarat joi seară la Antena 3, că fenomentul meteo care a provocat furtuna devastatoare din Grecia ar putea să aducă fenomene violente şi în România. „Prognoza meteorologică indică un grad mai mare de instabilitate atmosferică mai ales pentru partea de de vest, centru şi zona de munte în cursul zilei de sâmbătă. Acest sistem frontal cu deplasare spre partea de est, aduce duminică un grad mai mare de instabilitate în cea mai mare parte a ţării, cu cantităţi mai mari de precipitaţii în special în est şi sud-est”, a spus directorul ANM, potrivit Antena 3.

De asemenea, Elena Mateescu a mai declarat că atenţia trebuie să fie mărită în ceea ce priveşte prognoza meteorologică în următoarea perioadă „În funcţie de poziţionarea nucleului ciclonului vom monitoriza situaţia, cu siguranţă pe parcursul dimineţii de sâmbătă, dacă modelele îşi vor păstra din perspectiva structurii şi poziţionării acestui ciclon în zona ţării noastre care să aducă fenomene meteorologice severe, vom emite o avertizare generală”, a mai spus directorul ANM. „E prematur să ne pronunţăm dacă vom vedea un ciclon asemănător celui din Grecia”, a afirmat Mateescu, subliniind că meteorologii vor monitoriza situaţia.  „Dacă poziţia ciclonului va fi în special pe traiectoria de sud-vest în condiţiile în care avem şi raport de umezeala din bazinul vestic al Mării Negre, este posibil să vorbim de o intensificare în această parte a ţării”, a precizat directorul ANM.

Week-end-ul care urmează readuce instabilitatea atmosferică în majoritatea regiunilor. Temperatura maxima va ajunge sâmbătă la 30 de grade, dar vor fi furtuni puternice în vest, centrul, nord şi la munte. Cantităţile de apă vor fi însemnate şi izolat este posibil să cadă şi grindina. Duminică ploile se extind în aproape toată ţara iar maximele nu vor mai trece de 26 de grade Celsius.

Comentarii

comentarii