Acasă Actualitate Gabriel Almăjan, noul arhitect-șef al Timișoarei

Gabriel Almăjan, noul arhitect-șef al Timișoarei

615
DISTRIBUIȚI

Recent, s-a încheiat concursul pentru desemnarea arhitectului-șef al municipiului Timișoara, iar miercuri, 28 aprilie, primăria a anunțat câștigătorul. Gabriel Almăjan, „arhitect cu o experiență vastă, membru al Ordinului Arhitecților și al Registrului Urbaniștilor din România”, după cum îl prezintă reprezentanții municipalității, este cel care va trebui să se ocupe de acum încolo de finalizarea planului urbanistic general (PUG) al Timișoarei.

„Gabriel Almăjan este apreciat ca fiind un arhitect vizionar, portofoliul său incluzând în principal construcția de clădiri medii și mari de apartamente, hale industriale și birouri, centre multifuncționale, facilități de divertisment și sport, precum și restaurarea de clădiri istorice. În 2004 a înființat o firmă de arhitectură, iar împreună cu echipa pe care a coordonat-o a realizat numeroase proiecte urbanistice și arhitecturale mari, ale căror bugete s-au situat între 1 și 40 de milioane de euro. Anterior anului 2004, Gabriel Almăjan a ocupat o funcție de conducere într-o companie de dezvoltare imobiliară responsabilă de dezvoltarea urbană majoră în mai multe orașe din România și Spania”, se arată într-un comunicat de presă al primăriei.

„În finala concursului pentru postul de arhitect-șef au fost două candidaturi. Alegerea comisiei a fost extrem de grea, având în vedere că ambii candidați sunt experimentați și ar fi meritat să dețină acest post extrem de important pentru Timișoara, care, din păcate, în ultimii ani a fost ocupat doar interimar. Îl felicit pe noul nostru coleg și îi urez spor la muncă. Domnul Almăjan va avea niște obiective clare: să finalizeze noul PUG al Timișoarei, să restructureze și să digitalizeze Direcția de Urbanism, astfel încât cererile depuse de timișoreni să fie rezolvate rapid și predictibil, și să întărească capacitatea primăriei de a construi o viziune urbanistică proprie pentru dezvoltarea orașului”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Concursul pentru postul de arhitect-șef a fost lansat de municipalitate la finele lunii martie, fiind înscriși trei competitori. Din comisia de concurs au făcut parte trei arhitectul-șef al județului Timiș, cel al județului Cluj și cel al Reșiței. „Profesionalizarea aparatului de specialitate se poate face doar cu concursuri deschise și competitive. Vrem să atragem în Primăria Timișoara cei mai buni oameni”, a adăugat primarul.

Conform paginii de LinkedIn a lui Gabriel Almăjan, acesta și-a luat diploma de arhitect la Universitatea Politehnică din Timișoara, cu studii făcute între 1995 și 2001. Tot la „Poli”, între 2001 și 2002, a obținut și diploma de „studii avansate” („advanced studies”– n.r.) în domeniul clădirilor istorice și a reabilitării de mediu.

Tot din profilul său de LinkedIn rezultă că are următoarea experiență profesională: 2002 – 2004 – arhitect la SC Arhinova SRL;2003 – 2006 – „partner architect” la SC Identity SRL; 2004 – 2006 – director al departamentului de design la SC Grupul Imobiliar Tender SRL; 2011 – prezent – „leading architect” la ATG Studio. Din 2006 deține o firmă de arhitectură și planificare urbană.

Comentarii

comentarii