Acasă Cultura Gabriel Kelemen își lansează Albumul bilingv în română-engleză Hermeneutica genezei, La două...

Gabriel Kelemen își lansează Albumul bilingv în română-engleză Hermeneutica genezei, La două bufnițe

DISTRIBUIȚI

Eveniment cultural de marcă, vineri, 12 iulie 2019, ora 18.00. Criticul de artă și creatorul Gabriel Kelemen își va lansa Albumul bilingv în română-engleză Hermeneutica genezei / Hermeneutics of Genesis, La două bufnițe din Piața Unirii din Timișoara.

Invitați, alături de artist vor fi Gabriela Luca și Daniela Șilindean.

Albumul bilingv Hermeneutica genezei, ediția limitată, realizat de autor ilustrații-text, concepția grafică & coperta Armand Acea, este o abordare științifică, estetică și simbolică asupra cosmosului și conține 105 planșe desen + 20 fotografii.

Autor text/imagini Gabriel Kelemen 2018, copertă/concepție grafică Armand Acea.

Recenzie- Imago Mundi.

”Parcurgând cartea, te duce gândul poate la Capela Sixtină, unde un Michelangelo făcea o hermeneutică a textului biblic cu încă multe simboluri nedescifrate de exegeți.

“Hermeneutica Genezei” nu ilustrează fapte rămase în memoria colectivă, ci idei, secondat cu atenție de biolog (Zorica Langa) pentru a fi cât mai corect din punct de vedere științific în demersul mesajului său plastic, teoretic, care are mereu de la un capăt la altul al cărții (altminteri excelent pusă în pagină și ilustrată) ambivalența științifică și plastică a demonstrației vizualizate.

De la păcatul originar a lui Adam la aparatul Golgi care generează “vacuole sferice, celule ca structuri de sfere concentrice, animată de vortexuri complexe de tip biochimic celula văzută ca sediu dual al unității viului cu neviul, în sensul teoriei elaborate de E. Macovski, întrunind deopotrivă triumviratul indisolubil materie-informație-viață în conexiunea arhetipală și simbolică ternară sferă-meandră-vortex”,

Gabriel Kelemen găsește mijloace plastice adecvate și convingătoare pentru a-și îndeplini demonstrația duală.

Deși poate, încă dezamăgitor pentru cel interesat de existența ființelor vii va descoperi că ultramicroscoapele electronice de acum au pătruns mai puțin în adâncurile tainelor vieții, decât supertelescoapele spațiale care au ajuns, zic specialiștii, până la Big Bang, adică în urmă cu 13.500 miliarde de ani”, explică Paul Eugen Banciu.

Comentarii

comentarii