Acasă Cultura Gabriel Liiceanu vine la Timișoara pentru a-și lansa cea mai recentă carte...

Gabriel Liiceanu vine la Timișoara pentru a-și lansa cea mai recentă carte Caiet de ricoșat gânduri

982
DISTRIBUIȚI

Gabriel Liiceanu vine la Timișoara pentru a-și lansa cea mai recentă carte Caiet de ricoșat gânduri sau despre misterioasa circulație a ideilor de-a lungul timpului.

Evenimentul va avea loc, sâmbătă 29 iunie, de la ora 18.00, la librăria La Două Bufnițe din Piața Unirii nr. 11.

Alături de autor vor fi prezenți Horia Roman Patapievici și Mircea Mihăeș, care vor vorbi despre scriitor și despre opera lui.

Gabriel Liiceanu este unul dintre cei mai importanţi autori de „literatură personală“ din România de azi.

În ultimul sfert de veac, cărţile sale au constituit repere pentru diferitele variante ale acestui tip de discurs.

Jurnalul de la Păltiniş (1983), ale cărui teme centrale sunt raportul maestru–discipol şi importanţa culturii într-o epocă totalitară, a fost un adevărat bestseller al anilor ’80: producea cozi la librării, se vindea „pe sub mână“, se împrumuta numai prietenilor de încredere.

Din scrisorile generate de comentariile la acest jurnal (între timp tradus în mai multe limbi) s-a născut un al doilea volum de succes, Epistolar (1987), care reuneşte voci intelectuale de mare forţă.

Urmează, în altă formulă, dar, în fond, tot în notă confesivă, Declaraţie de iubire (2001), exerciţii de admiraţie şi de ataşament intelectual, etic şi, nu în ultimul rând, uman faţă de personalităţi importante ale culturii noastre.

Uşa interzisă (2002) este una dintre cărţile favorite ale publicului din ultimii ani şi o revenire la notaţia diaristică.

Cu Scrisori către fiul meu (2008), Gabriel Liiceanu se lasă din nou atras de simplitatea şi directeţea genului epistolar.

Întâlnire cu un necunoscut (2010) reia firul confesiv al unor însemnări care, deşi par legate de o zi sau alta, au crescut, de fapt, dintr-o viaţă întreagă. În paralel cu volumele în care autorul construieşte ceea ce francezii numesc l’écriture du moi, scrierea egotistă, Gabriel Liiceanu a publicat în ultimii ani o serie de cărţi eseistice, filozofice şi de implicare în „viaţa cetăţii“: Despre minciună (2006), Despre ură (2007) şi Despre seducţie (2007), Estul naivităţilor noastre (2012), Dragul meu turnător (2013), Fie-vă milă de noi! şi alte texte civile (2014), Nebunia de a gândi cu mintea ta (2016), România, o iubire din care se poate muri (2017).

Comentarii

comentarii