Acasă Actualitate Gala Dovleacului Roz 2022. Timișoara este solidară cu pacienții bolnavi de cancer

Gala Dovleacului Roz 2022. Timișoara este solidară cu pacienții bolnavi de cancer

DISTRIBUIȚI

Gala Dovleacului Roz 2022 a dovedit încă o dată că Timișoara este solidară cu oamenii în suferință, în deosebi cu pacienții bolnavi de cancer!

Evenimentul a devenit in timp un moment de referință in viața Timișoarei, care așază o tradiție ancestrală, cea ce bostanului de toamnă, lângă culoarea roz, cea a speranței, asociată însă și cu boala malignă a sânului, în mijlocul comunității locale care sprijină persoanele afectate de această cumplită maladie.

Gala Dovleacului Roz 2022 a avut loc, vineri, 28 octombrie, la Venue, organizată de Asociația Oncohelp Timișoara.

“Conceptul de Dovleacul Roz, manifestare caritabilă, este o îmbinare între dovleac un produs al toamnei, și culoarea roz care înseamnă optimism, speranță. Sprijin, încredere și speranța sunt trei mesaje ale Dovleacului roz. În 2019, am început proiectul Oncohelp, iar în cei 13 ani au fost peste 20.000 de pacienți care au fost tratați în Oncohelp. Mulți au venit numai o dată sau de două ori, dar mulți au venit de mai multe ori, unii și la recidivă, din păcate, alții sunt cu noi aici în sala. Vorbim de mii de vieți salvate,  dar serviciile noastre din domeniul oncologic suferă mult în țară noastră în privința diagnosticului precoce. Acolo e marea problema, dar și că nu sunt tratate perfect cazurile care apar. Clar că e loc de mai bine. Diagnosticul precoce e cel mai important. Aici se poate câștigă cel mai mult. Dacă reușim să implementăm un sistem de diagnosticare precoce, am câștiga cât toate sistemele de tratare a bolii instalate, doar că asta nu mai e în sarcina noastră. E o problema a sistemului general.

Banii primiți de la CJAS acopereau cheltuielile uzuale. Plusul venea de la finanțările extra și donații și ne-au ajutat să ne dezvoltăm. Aici e meritul comunității, fiindcă de fiecare dată am simțit comunitatea alături de noi, de Oncohelp Timișoara”  a mărturisit prof.dr. Șerban Negru, directorul Oncohelp Timișoara, vineri 28 octombrie 2022, cu prilejul noii ediții a manifestării caritabile Dovleacul roz.

“Cea de-a 6 ediție a Galei ne propunem ca din vânzarea “dovlecilor roz” să strângem fonduri pentru achiziționarea unor fotolii speciale destinate noului salon de tratament ce se amenajează  în cadrul Centrul de Radioterapie care se extinde printr-o nouă construcție. Acolo vom putea administra, concomitent, chimioterapie și radioterapie pacienților OncoHelp”, a fost mesajul prof. Negru Șerban.

Oncohelp este cel mai modern centru de oncologie din regiunea de vest, în cadrul căruia persoanele diagnosticate cu cancer pot beneficia de servicii medicale complexe. Spitalul a fost inaugurat în anul 2009 și tot atunci a început colaborarea cu  Casă Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș.

 Din cauza incidenței crescute a cancerului și a numărul mare de solicitări, conducerea a fost nevoită în 2012-2013 să extindem clădirea spitalului pentru a oferi bolnavilor un mediu adecvat nevoilor lor cât și o paleta tot mai largă de servicii medicale integrate: oncologie, hematologie, îngrijiri paliative, imagistică medicală și radioterapie.

În prezent centrul se întinde pe o suprafață de circa 4.000 de metri pătrați, are 6 nivele, dispune de peste 165 de paturi și deservește bolnavii de cancer din întreagă regiune.  Spitalizarea se poate realiza în regim continuu sau spitalizare de zi, permițând fiecărui pacient să beneficieze de timpul minim de spitalizare necesar diagnosticării și tratării afecțiunilor sale.  Existenței acestor servicii de specialitate în regiunea de Vest, pot fi explicate prin numărul mare de internări care au loc în fiecare luna în cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp, peste 1000. Fiecare pacient este examinat și tratat de o echipa medicală cu o  vastă experiență în oncologie medicală, hematologie, paliatie, radiologie sau radioterapie.

2011 Centrul de Oncologie OncoHelp a devenit Spital Universitar, aici desfășurându-se cursurile Disciplinei de Oncologie Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara.

Comentarii

comentarii