Acasă Actualitate Gala Excelenței Bănățene 2020. Valorile Timișoarei. Valorile Banatului

Gala Excelenței Bănățene 2020. Valorile Timișoarei. Valorile Banatului

694
DISTRIBUIȚI

”Gala Excelenței Bănățene 2020, sau 2.0 cum a mai fost denumită, marchează nu doar o continuare a valorilor profunde ale Timișoarei și Banatului privind conservarea bunelor tradiții, a performanței oamenilor locului, a excelenței chiar și în condiții nefavorabile, a îndârjirii de a reuși mai presus de orice, ci, mai ales, marchează o adaptare și o urcare rapidă în noua realitate a Erei Informației, «Age of Access Edition», rămânând un punct de referință în istoria noastră recentă. Efortul echipei de organizare a poziționat însăși evenimentul, ca atare, drept model și exemplu de excelență al acestei noi realități online”, spune dr. Adrian Bădescu, coordonator al echipei de organizare a Galei Excelenței și fondator Medici’s.

Deși o ediție online, emoțiile evenimentului au trecut dincolo de ecrane. Laureați, membri ai comisiilor de jurizare sau organizatori au trăit intens, transferând emoțiile asupra ”spectatorilor” în acest univers tot mai virtual.

În condiții de vicisitudine (pandemie, război etc) este nevoie de excelență și de valoare mai mult decât oricând. Este nevoie să nu ne abandonăm disperării și să creăm valoare, adaptându-ne și folosindu-ne de energiile contextului pentru a ne lansa pe o nouă treaptă de progres. Omenirea a găsit întotdeauna cele mai extraordinare soluții de progres exact în cele mai grele momente ale sale.

LAUREAȚII EDIȚIEI 2020

Cine sunt laureații din acest an, ai celor zece premii a Galei Excelenței Bănățene?

Prof. Univ. Dr. Titus VLASE, a primit premiul ”Traian Lalescu” pentru Matematică, Informatică și Științele Naturii;

Prof. Univ. Dr. Radu BĂNCILĂ, a primit premiul ”Traian Vuia” pentru Științe Inginerești;.

Prof. Univ. Dr. Vladimir FLUTURE, a primit premiul ”Petru Drăgan” pentru Științe Biologice și Biomedicale;

Prof. Univ. Dr. Gheorghe DĂRĂBUȘ, a primit premiul ”Gheorghe Ionescu Șișești” pentru Științe Agronomice și Medicină Veterinară;

Prof. Univ. Dr. Viorel ȘERBAN, a primit premiul ”Academiei Române”;

Prof. Univ. Dr. Anca MUNTEANU, a primit premiul ”Cornel Olariu” pentru Științe Sociale, Economie și Antreprenoriat;

Prof. Univ. Dr. Camil MIHĂESCU, a primit premiul ”Eugen Todoran” pentru Științe Umaniste și Arte;

Elev Vlad Ștefan OROS, a primit premiul ”Coriolan Brediceanu” pentru Performanțe Deosebite în Educație;

Ing. Remi RĂDULESCU și Conf. Univ. Dr. Lia Lucia EPURE au primit premiul ”Eftimie Murgu” pentru Promovarea Imaginii Timișoarei și a Banatului;

Colectivul ”Spitalului Clinic de Boli Infecțioase «Victor Babeș» Timișoara”, colectivul ”Clinicilor ATI din Timișoara”coordonate de Prof. Univ. Dr. Dorel Săndesc, împreună cu medicii Dr Gheorghe DOMȘA (Arad) și Dr Gavril Bende BARNA (Hunedoara) au primit premiul ”Solidaritatea, Gheorghe Ciobanu” pentru Responsabilitate Socială și implicare activă în comunitate.

”De mii și mii de ani oamenii au găsit soluții pentru a supraviețui în fața provocărilor generate de calamitățile și dezastrele naturale, de pandemii sau alte evenimente nefericite. Poporul român are în genele sale toate calitățile unui supraviețuitor și a avut întotdeauna înțelepciunea și puterea de a merge mai departe. Ce ne-a lipsit, cel puțin în istoria relativ recentă, a fost puterea de a ne recunoaște valorile și de a le promova la nivel european și universal. Este și acesta un motiv pentru care minți luminate precum Ștefan Procopiu, Nicolae Paulescu și mulți alții nu au avut parte de o recunoaștere mondială binemeritată”, a spus Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea, Rectorul UVT.

”Gala Excelenței Bănățene, alături de alte evenimente organizate cu aportul esențial al Marii Loje Naționale din România, și aș aminti aici Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, eveniment organizat în parteneriat cu Academia Română, au rolul de a recunoaște, la nivel regional și la nivel național pe cei mai buni dintre noi, pe cei care performează în cele mai importante domenii ale științei, în domeniul culturii și artelor dar și al responsabilității sociale și al promovării regiunii noastre”, a subliniat Prof. Univ. Dr. Radu Bălănescu, Mare Maestru al M.L.N.R.

Banatul şi Capitala sa, Timişoara, au fost dintotdeauna repere de inventivitate, inovaţie, leagăne de cultură şi minţi luminate care au creat valori ce au depăşit graniţele ţinutului, unele fiind şi astăzi în folosul oamenilor din toate colţurile lumii. 

Avem un portofoliu cu peste 1.000 de premiere timişorene, bănăţene, naţionale şi internaţionale, îi avem alături pe Traian Vuia, Babeş, Bredicenii, iar creativitatea bănăţenilor nu s-a oprit la veacurile trecute, astăzi fiindu-ne greu să ţinem pasul cu portofoliul premierelor şi al excelenţei lor.

Din dorinţa de a evidenţia munca elitelor bănăţene, s-a născut GALA EXCELENŢEI BĂNĂŢENE, care a preluat modelul Premiilor Nobel (gală – concert – dineu), poziţionându-se ca un ”Nobel regional”, al Banatului.

Evenimentul a ajuns la cea de-a VII-a ediţie şi are ca obiectiv tocmai promovarea valorilor Timişoarei, ale Banatului şi ale regiunii de vest, susţinând totodată cultura excelenţei.

Organizatorii Galei Excelenţei Bănăţene sunt Consiliul pentru Excelenţa Timişoarei, reunind Academia Română filiala Timiş şi cele patru universităţi de prestigiu din Timişoara (Universitatea de Vest, Universitatea Politehnică, Universitatea de Medicină şi Farmacie şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară), în parteneriat cu Marea Lojă Naţională din România şi Asociaţia ”Timisensis”.

Pe 19 decembrie 2020, de această dată, în spaţiul online, a avut loc GALA EXCELENŢEI BĂNĂŢENE 2020.

La fel cum premiile Nobel sunt decernate, în fiecare an, în ziua de 10 decembrie (data morţii lui Alfred Nobel), Gala Excelenţei Bănăţene este legată de cel mai important moment istoric al Timişoarei de azi, Revoluţia din Decembrie 1989, care a readus libertatea, lumina şi valorile democratice şi occidentale în România.

În ultimii doi ani Gala Excelenţei Bănăţene a fost organizată în clădirea Operei Române din Timişoara, în semn de respect faţă de acest simbol al Revoluţiei din 1989.

De această dată, evenimentul a putut fi vizionat în direct pe pagina de facebook şi pe canalul youtube al Galei, precum şi pe site-urile partenerilor media: Ziua de VEST, Express de Banat, DeBanat, Opinia Timişoarei etc.

https://www.facebook.com/GalaExcelenteiBanatene; https://www.youtube.com/results?search_query=gala+excelentei+banatene

Gala va putea fi vizionată şi pe TVR Timişoara, la o dată ulterioară, în perioada Sărbătorilor Crăciunului.

Gala Excelenţei Bănăţene decernează în fiecare an 10 premii către 10 personalităţi recunoscute şi apreciate ale Banatului şi zonei de vest: Premiul „Traian Lalescu” – pentru matematică, informatică şi ştiinţele naturii; Premiul „Traian Vuia” – pentru ştiinţe inginereşti; Premiul „Petru Drăgan” – pentru ştiinţe biologice şi biomedicale; Premiul „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” – pentru ştiinţe agronomice şi medicină veterinară; Premiul Academiei Române; Premiul „Cornel Olariu” – pentru ştiinţe sociale, economie şi antreprenoriat; Premiul „Eugen Todoran” – pentru ştiinţe umaniste şi arte; Premiul „Coriolan Brediceanu” – pentru performanţe deosebite în educaţie; Premiul „Solidaritatea. Gheorghe Ciobanu” – pentru responsabilitate socială; Premiul „Eftimie Murgu” – pentru promovarea imaginii Timişoarei şi a Banatului.

Peste 60 de personalităţi ale Timişoarei şi Banatului au fost laureaţi ai celor şase ediţii precedente, printre aceştia regăsindu-i pe Coleta de Sabata, Viorel Negru, Margit Şerban, Dan Poenaru, Valeriu Tabără, Dan Dubină, Simona Amânar, Ioan Talpoş, Adriana Babeţi, Mircea Mihăieş, Silviu Orăviţan, Voicu Dumitraş, Victor şi Simona Neumann, Fundaţia ”Pentru Voi”, Fundaţia ”Filantropia” a Mitropoliei Banatului, Consulatul Republicii Federale Germania la Timişoara etc.

Selectarea candidaţilor se face în cadrul a 10 comisii independente, constituite în cea mai mare parte din personalităţi ale lumii academice şi universitare, dar şi din personalităţi ale societăţii civile, diplomatice sau culturale ale Timişoarei sau regiunii. Fiecare comisie este formată din cinci membrii şi coordonată de un şef de comisie.

În 2020, cei 10 coordonatori de comisii au fost: Acad. Ladislau-Nicolae VÉKÁS (Academia Română), Acad. Prof. Univ. Dr. Ion BOLDEA (Academia Română), Prof. Univ. Dr. Andrei MOTOC, (UMF„Victor Babeş” Timişoara), Acad. Prof. Univ. Dr. Ion Păun OTIMAN (Academia Română), Acad. Prof. Univ. Dr. Dan DUBINĂ (Academia Română), Prof. Univ. Dr. Ioan TALPOŞ (UVT), Prof. Univ. Dr. Mircea MIHĂIEŞ (UVT), Prof. Marin POPESCU (UVT), Dr. Adrian BĂDESCU (Consul Onorific al Mexicului şi Vicepreşedinte al North American Economic Club Timişoara), Prof. Univ. Dr. Marian MOCAN (Past-Governor Rotary International).

Pentru ca un candidat să se înscrie în competiţie trebuie să îndeplinească patru criterii: ”RIGHT” (Candidatul îşi trăieşte propriile valori, dând dovadă de integritate personală şi de înalte standarde morale, este dedicat excelenţei şi performanţei în profesiunea sau vocaţia sa, este perseverent, vizionar, liber de prejudicii aduse umanităţii, ţării, Banatului sau Timişoarei, liber de implicaţii în conflicte sau scandaluri în curs, de condamnări penale sau cercetări penale în curs, liber de implicaţii în reţele infracţionale sau împotriva valorilor democratice, liber de discriminări de naţionalitate, rasă, religie, sex sau altă natură); ”ONCE” (O persoană sau o organizaţie poate fi laureat al Galei Excelenţei Bănăţene o singură dată în viaţă); ”LIVE” (Candidatul trebuie să fie o personalitate a Timişoarei sau a Banatului, care este născută în Timişoara, Banat sau regiunea de vest a României sau care a locuit ori a activat aici sau care prin activitatea sa a adus beneficii remarcabile oraşului sau regiunii); ”LIFE” (Premiile Galei Excelenţei Bănăţene se acordă doar personalităţilor în viaţă).

În mod excepţional, în acest an de pandemie, Gala Excelenţei Bănăţene desemnează nu unul, ci patru laureaţi ai premiului de responsabilitate socială, din rândul unor instituţii şi personalităţi medicale, implicate activ şi susţinut în lupta cu virusul COVID-19.

Premiile Excelenţei se acordă de către Consiliul pentru Excelenţă Timişoara cu suportul companiilor şi al organizaţiilor ”Ambasadori ai Excelenţei”, care au asigurat suportul financiar şi organizatoric al evenimentului.

Valoarea cumulată, netă, a premiilor acestei ediţii a Galei Excelenţei Bănăţene este de 110.000 lei.

În ediţia 2020, au statut de ”Ambasadori ai Excelenţei” organizaţiile: Winsedswiss Education, Group (Elveţia), Marea Lojă Naţională din România, Metaltim SA, Profi Rom Food SRL, Smart Wood Romania SRL, Alber Holding SA, PKF Econometrica, Clinicile Medici’s Timişoara, Kimball Electronics Romania SRL, BlueSys SRL, Maracana SRL, Fartud SRL, BDI Romania SRL, Asociaţia ”Iancu şi Fiii” Hunedoara, Asociaţia ”Solidaritatea”, Asociaţia ”Sapientia”.

40 de companii şi organizaţii au susţinut proiectul, ca Ambasadori şi Drept Susţinători ai Excelenţei, la nivel platinum, gold sau silver. Companiile şi organizaţiile cu o bună reputaţie de imagine şi de business care promovează etica şi valorile autentice, interesate să se înscrie pentru statutul de Ambasador al Excelenţei sau Drept Susţinător al Excelenţei, pot obţine informaţii contactând organizatorii pe galaexcelenteibanatene@gmail.com.

Comentarii

comentarii